open-navfaktor-logo
search
Izvjesni rasplet
FK Sarajevo prvak, ispali Čelik i Zvijezda 09, nema osvajača Kupa BiH?
Fudbalski klub Sarajevo bit će proglašen prvakom Bosne i Hercegovine za sezonu 2019/2020, a iz Premijer lige će ispasti Čelik i Zvijezda 09.
30.05.2020. u 07:58
get url
text

Naša zemlja neće imati osvajača Kupa u ovoj sezoni, a novi premijerligaši će biti sarajevski Olimpik i Krupa, prvaci prvih liga Federacije BiH i RS. Bordo tim će kao osvajač prvog mjesta izboriti plasman u kvalifkacije za UEFA Ligu prvaka, a u kvalifikacijama za Evropsku ligu igrat će Željezničar, Zrinjski i Borac.

Ovo će biti epilog fudbalske sezone u našoj zemlji, koja je u martu prekinuta zbog koronavirusa, a koja, od sinoć je jasno, neće biti nastavljena.

Iako je Fudbalski savez BiH učinio maksimalne napore da osigura nastavak takmičenja, lopta se naredna dva mjeseca neće kotrljati u našoj zemlji. Dopis iz entiteta Republika Srpska, konkretno Ministarstva porodice, omladine i sporta, u kojem se kaže da se prije 1. jula na teritoriji ovog entiteta ne mogu održavati takmičenja i utakmice, stavio je tačku na priče o nastavku PLBiH.

VEZANI TEKST - Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH

I dok su krizni štabovi ukinuli sve mjere, a u oba entiteta rade kafići, restorani, bazeni, tržni centri, fitnes centri, teretane..., fudbalska lopta ostala je, prema mišljanju "struke i stručnjaka", neprijatelj broj 1. I ptice na grani znaju da je ova "opasnost" na snazi zbog Borca, koji je ovakvim raspletom izborio plasman u Evropsku ligu, čime se već hvali predsjednik Vico Zeljković.

Članovi Izvršnog odbora FSBiH na narednoj sjednici samo će formalno potvrditi ono što dobiju servirano od Takmičarske komisije FSBiH. A pomenuta komisija dostavit će dopis da se, na osnovu preporuka nadležnih (dopis iz RS-a), takmičenje ne može nastaviti.

Već ranije Izvršni odbor je usvojio odluku da se neće igrati ni završnica Kupa BiH, pa tako nećemo imati osvajača najmasovnijeg takmičenja.

Kako je za Faktor potvrđeno iz izvora bliskog FSBiH, organi koji vode takmičenje već ranije su predložili da se proglasi prvak u slučaju da se ne steknu uvjeti za nastavak takmičenja (u nekim zemljama samo su prijavljeni učesnici za evropska takmičenja, a nije proglašen prvak, te niko neće ispasti).

Ovakvim raspletom, fudbal i igrači će biti najveći gubitnici, jer se prekidom sezone pauza produžava do augusta, a fudbaleri će bez utakmica biti skoro šest mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.