open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH daje 100 KM
Finaliziraju se spiskovi radi pomoći od Vlade FBiH, banke nezaposlenima uzimale polog od 30 KM
Završen je rok do kojeg su nezaposleni u Federaciji Bosne i Hercegovine bili dužni dostaviti službama za zapošljavanje svoje transakcijske račune kako bi im moglo biti uplaćeno po 100 KM pomoći Vlade Federacije BiH. Taj rok je bio do 4. novembra. 
09.11.2022. u 14:09
get url
text

Sada su službe dužne Federalnoj vladi dostaviti spiskove nosilaca novčane pomoći kako bi im bio uplaćen novac.

Krajnji rok je 21. novembar.

Amela Makul, stručna savjetnica za informiranje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, kaže nam kako je bilo nezaposlenih koji su predavali za pomoć iako su po ranijoj Uredbi Vlade FBiH za pomoć stanovništvu dobili pomoć, ali i banaka koje su od nezaposlenih tražili kod otvaranja transakcijskog računa pologe.

- Bilo je i onih koji su se prijavljivali na biro recimo 30. septembra i donosili transakcijske račune nadajući se da će se i njima uplatiti 100 KM, a znaju da samo osobe koje su bile na evidencijama biroa na dan 31. august mogu predati zahtjev za pomoć. Ma na svašta smo nailazili. Treba reći i to da je bilo banaka koje su tražile nezaposlenima kod otvaranja računa polog od 30 KM. Da ostave svoj novac kao neku garanciju.

Uglavnom, predaja transakcijskih računa je završena. Sada se finaliziraju spiskovi nosilaca pomoći. Najvjerovatnije da će se čekati krajnji rok, 21. novembar, da se predaju spiskovi Vladi FBiH - govori nam Makul.

Razgovarali smo i sa Sanelom Karović iz Biroa Stari Grad Sarajevo koji je u sklopu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

- Skoro svi tekući računi su uneseni. Mi imamo interni rok do kojeg moramo imati sve podatke nosilaca pomoći na jednom mjestu, kako bi se ispoštovao rok Vlade FBiH za našu predaju spiskova, a to je 21. novembar. Po uplati novca na tekuće račune, nezaposleni će biti obaviješteni - govori nam Karović.

Službe za zapošljavanje širom Federacije dužne su nezaposlenima uplatiti po 100 KM preko banaka do 20. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.