open-navfaktor-logo
search
Presuda
FETO-ova zavjera oko namještanja utakmica: Jedan od osuđenih kažnjen sa 1.972 godine zatvora
Sud u Istanbulu izrekao je danas presudu u postupku zavjere terorističke organizacije FETO i utjecaju na istragu o namještanju utakmica u Turskoj, a jednom od osuđenih izrečena je kazna od čak 1.972 godine zatvora.
04.06.2021. u 12:50
get url
text

Pred 23. visokim kaznenim sudom u Istanbulu danas je održano posljednje ročište u procesu koji je vođen protiv ukupno 88 optuženih.

Prema odluci Sudskog vijeća, šef zatvorene medijske grupacije Samanyolu Hidayet Karaca, osuđen je na ukupno 1.406 godina zatvora zbog 76 puta počinjenog krivičnog djela kršenje povjerljivosti komunikacije, 166 puta krivotvorenje službenih dokumenata i 91 put klevete.

Bivši policajac Lokman Yanik, kojem se sudilo zbog navodnog pokretanja FETO-ovog miješanja u postupak namještanja utakmica, osuđen je na ukupno 161 godinu i osam mjeseci zatvora, zbog više puta počinjenog krivičnog djela pomaganje oružanoj terorističkoj organizaciji, te kleveta i krivotvorenje službenih dokumenata.

Nazmi Ardic, tadašnji direktor istanbulskog Odjela za organizirani kriminal, osuđen je na ukupno 1.972 godine i deset mjeseci zatvora, a on je također proglašen krivim za kršenja povjerljivosti komunikacije, krivotvorenja službenih dokumenata i klevete.

Ostalim optuženim su također izrečene kazne za određena krivična djela, dok su neki od njih oslobođeni.

Kako je ranije navedeno iz tužilaštva, optuženi u ovom slučaju su pokušali preuzeti vodstvo nad sportskim klubom koji u društvenom i ekonomskom smislu ima veliki utjecaj na društvo u cjelini ili njegov veći dio.

Nastojali su formirati podlogu kako bi predsjednike fudbalskog kluba Fenerbahce i Fudbalskog saveza Turske prikazali povezanima sa oružanim kriminalnim i terorističkim organizacijama.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.