open-navfaktor-logo
search
Civilizacijske razlike
Fata Orlović pravdu tražila u Strazburu, džamija u Bradini uklonjena prije 11 godina
Crkva u Konjević Polju nije jedini vjerski objekat koji je nezakonito izgrađen na privatnom zemljištu tokom i nakon rata u BiH
02.10.2019. u 10:09
get url
text
Crkva u Konjević Polju i džamija u Bradini

Pravna borba Fate Orlović da iz svog dvorišta u Konjević Polju izmjesti crkvu dobila je epilog u Strazburu pred Evropskim sudom za ljudska prava. Jednoglasnu presudu u njenu korist su predstavnici vlasti u entitetu RS u ponedjeljak uglavnom ignorirali, baš kao što su godinama ignorirali njene vapaje da se crkva, izgrađena 1996. godine na zemljištu sa kojeg je prethodno protjerana, izmjesti na drugu lokaciju.

Utvrdio je Evropski sud za ljudska prava da je Fati Orlović narušeno pravo na imovinu te je odredio i rok od tri mjeseca za izmještanje crkve sa njenog zemljišta.

VEZANI TEKST - Sud u Strazburu: Crkva iz dvorišta Fate Orlović mora biti uklonjena, rok tri mjeseca

Crkva u Konjević Polju nije jedini vjerski objekat koji je nezakonito izgrađen na privatnom zemljištu tokom i nakon rata u BiH. Različit odnos prema takvim pojavama ukazuje i na postojanje civilizacijskih razlika između institucija, društvenih skupina ili pojedinaca u našoj zemlji.

Za razliku od Vasilija Kačavende, predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji je zahtjeve Fate Orlović za izmještanje crkve iz njenog dvorišta ocijenio kao "širenje nacionalne mržnje", Islamska zajednica u BiH nije čekala odluku međunarodnih pravosudnih institucija za reakciju u slučaju džamije u Bradini, koja je tokom rata napravljena i na zemljištu koje je pripadalo osobi srpske nacionalnosti.

Džamija u Bradini se počela praviti 1994. godine za potrebe pripadnika Armije RBiH koji su učestvovali na ratištima na tom području, te koji su prakticirali islam. S obzirom na to da je ustanovljeno da je džamija napravljena na zemljištu koje je prije rata pripadalo osobi srpske nacionalnosti, Islamska zajednica u BiH je odlučila izmjestiti džamiju, odnosno srušiti onu napravljenu za vrijeme rata.

Najveći dio džamije je uklonjen 2005. godine, a u junu 2008. godine su radnici preduzeća "Karadrvo" iz Fojnice potpuno uklonili i preostalu munaru džamije koja se nalazila uz magistralni put M-17 na privatnom zemljištu Bogdana Kureša.

- Mi smo se na ovaj način ogradili i jasno poručili da Islamska zajednica u BiH nije napravila džamiju u Bradini, nije ju nikada formalno htjela registrirati. Ali eto, Islamska zajednica je uklonila i taj trag i eliminirala svaku ružnu pomisao da mi želimo tuđe. Mi smo na ovaj način jasno rekli da nismo kao rušioci, koji prave destrukciju na zemlji. Mi želimo štititi mir i dobročinstvo među ljudima – kazao je povodom rušenja bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.