open-navfaktor-logo
search
U proceduri u julu
Faktor saznaje: BiH dobija novi zakon o VSTV-u, međunarodna zajednica pripremila set izmjena
Bosna i Hercegovina bi u julu mogla dobiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Nakon nekoliko godina blokiranja i opstruiranja bilo kakvih promjena u krovnoj pravosudnoj instituciji u našoj zemlji, pred državnim parlamentarcima bi se ovog mjeseca trebao naći prijedlog izmjena postojećeg zakonskog rješenja.
01.07.2020. u 18:44
get url
text

- Koristan sastanak sa ministrom pravde Josipom Grubešom, skupa sa šeficom Misije OSCE-a Kathleen Kavalec. Zakon o sukobu interesa, amandmani na Zakon o VSTV-u i Strategija procesuiranja ratnih zločina se trebaju usvojiti u julu. To su ključna pitanja među prioritetima EU-a – napisao je u utorak šef Delegacije EU-a Johann Sattler.

Prema informacijama Faktora, Delegacija Evropske unije (EU) u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD-a zajednički su pripremili set izmjena koji se odnose uglavnom na integritet VSTV-a. Pripremljene izmjene se odnose na način provođenja disciplinskih postupaka, ali i smjene članova VSTV-a BiH.

U saopćenju za javnost Ministarstva pravde je nakon sastanka sa Sattlerom i Kavalec istaknuto da je razgovarano o nužnoj izmjeni Zakona o VSTV-u koja će "stvoriti temelj za uspostavu jedinice za integritet". Također se ističe da bi se te izmjene trebale završiti tokom jula.

Spomenuta jedinica za integritet bi trebala biti nezavisno tijelo koje bi vršilo nadzor nad radom VSTV-a, a u čiji rad bi značajno bili involvirani i predstavnici međunarodne zajednice.

Predstavnici međunarodne zajednice su, prema informacijama Faktora, već obavili razgovore sa predstavnicima zastupničkih klubova i klubova naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, te postoji načelna saglasnost za prihvatanje ovih izmjena.

Inicijativa za pripremu novog Zakona o VSTV-u je pokrenuta još u aprilu 2017. godine, a naredne godine je formirana Radna grupa koja je imala zadatak da pripremi novo zakonsko rješenje. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je uputio Ministarstvu pravde BiH zaključak prema kojem bi se, između ostalog, VSTV trebao razdvojiti na visoko sudsko i visoko tužilačko vijeće.

S obzirom na to da su Radnu grupu trebali činiti predstavnici nadležnih ministarstava i sa entitetskog nivoa, Ministarstvo pravde RS-a je opstruirali aktivnosti odbijanjem da imenuje svog predstavnika. Grubeša je zatim najavio novi zakon o VSTV-u do kraja 2019. godine, ali taj prijedlog nikada nije ugledao svjetlo dana.

Reforma VSTV-a jedan je od ključnih kriterija koje je Evropska komisija postavila pred BiH u Mišljenju o zahtjevu za dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Iz Evropske komisije je preporučeno da se Zakon o VSTV-u revidira kako bi se bolje regulirala imenovanja i ocjenjivanje rada pravosudnih zvaničnika i disciplinski postupci protiv njih, te kako bi se osigurali odgovarajući pravni lijekovi protiv pravosnažnih odluka VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.