Evropski parlament podržao kebab

objavljeno: 13.12.2017. u 16:04

Evropski parlament je u srijedu tijesno porazio nastojanja da se zabrani upotreba aditiva koji se smatra ključnim u industrijskom mesu za popularni doner kebab, javlja Anadolu Agency (AA).  

Za zabranu fosfata bila je potrebna apsolutna većina u parlamentu od 376 glasova, ali se na kraju ispostavilo da su nedostajala tri glasa. Rezultat glasanja je bio 373 za, 272 protiv zabrane i 30 suzdržanih parlamentaraca.

Odluku su s nestrpljenjem čekali u doner kebab industriji iz koje tvrde da je fosfat neophodan kako hi zamrznuto meso ostalo sočno, nježno i ukusno za potrošnju. Protivnici su s druge strane tvrdili da fosfati izazivaju zdravstveni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

-Spasili smo vaš kebab. Nema na čemu - rekli su iz hriščansko demokratske Evropske narodne partije, koja je tvrdila da će glasati za zadržavanje fosfata, jer nije bilo dovoljno dokaza o lošem uticaju na zdravlje.

Socijalisti i Zeleni su vodili kampanju za uvođenje zabrane upotrebe fosfata.

-Ovo je tužan da za prava potrošača - rekao je Bart Staes, poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu.

Tako je nekoliko glasova spasilo kebab od zabrane u zemljama EU. Ipak, čak i da su fosfati zabranjeni, industrija bi bila prisiljena samo da traži alternative, a ne primorana da prestane proizvoditi brzu hranu koja je izuzetno popularna u nekim evropskim gradovima, kao što je hamburger u Sjedinjenim Američkim Državama.