open-navfaktor-logo
search
Sastaju se lideri EU-a
Evropska komisija: Pozivamo Rusiju da prestane sa invazijom, ovakvoj upotrebi sile nije mjesto u 21. vijeku
Najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presedana. Rusija svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Žalimo zbog gubitka života i ljudske patnje, naveli su iz Evropske komisije komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu.
24.02.2022. u 10:56
get url
text

- Pozivamo Rusiju da odmah prekine s invazijom, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Takvoj upotrebi sile i prinude nije mjesto u 21. vijeku. EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju s ovom krizom - naveli su.

Lideri EU-a sastat će se danas. Predsjednik Evropskog vijeća Michel hitno je sazvao vanredni sastanak Evropskog vijeća kako bi se razgovaralo o krizi i daljim restriktivnim mjerama. To će Rusiji nametnuti ogromne i teške posljedice za njene akcije. Predsjednica Von der Leyen i visoki predstavnik Borrell iznijet će daljnji paket sankcija koji finaliziraju Evropska komisija i EEAS u bliskoj koordinaciji s partnerima.

- EU će nastaviti da pruža snažnu političku, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini i njenom narodu - navodi se u saopćenju Evropske komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.