Šta ako imate u BiH 10 godina staža, a pet u Hrvatskoj?

- Osnovni uvjet za penzionisanje, za minimalnu penziju, jeste 15 godina staža i 65 godina života, što je dovoljno za našu samostalnu penziju. Srazmjerna penzija je kada osoba ima staža iz drugog nekog fonda (izvan BiH), a nema dovoljno godina za našu samostalnu penziju. Naprimjer, ako ima 15 godina kod nas i 15 u Njemačkoj, i dalje će imati pravo na našu minimalnu. Ili ako ima kod nas sedam godina staža, a u Njemačkoj osam, onda će kod nas ostvariti pravo na penziju za tih sedam godina jer ukupno ima 15, i to je i dalje srazmjerna penzija. A ako kod nas osoba ima 15 godina staža, i u Njemačkoj 16-17 godina, onda ima našu samostalnu penziju - objašnjava nam Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Naglašava kako je najjednostavniji primjer za minimalnu penziju 15 godina staža i 65 godina života.

- Ukoliko osoba ima kod nas deset godina staža i pet u Hrvatskoj, i ona će dobiti za tih deset godina kod nas neki iznos penzije, zato što ukupno ima 15 godina staža. Ali ako kod nas ima 10 godina staža i u Hrvatskoj dvije, neće dobiti ništa jer ukupno nema tih minimalnih 15 godina staža i to je onda problem - govori Kvesić.

Dodaje da recimo u slučaju da osoba ispunjava uvjete za minimalnu penziju koju je stekla u BiH, ali da na rješenju ima niži iznos od 382 KM, ta osoba ipak dobija minimalnu penziju.

Ima 20 hiljada korisnika zagarantovane penzije

- Pravo na zagarantovanu penziju (478 KM) imaju naši korisnici koji su, po novom zakonu, ostvarili pravo na penziju s navršenih 40 godina staža osiguranja, a po starom zakonu oni koji su ostvarili penziju s 40 godina penzijskog staža, također pod uvjetom da žive na području BiH, a rješenjem im određen manji iznos od iznosa zagarantovane. Korisnika zagarantovane penzije, prema posljednjoj isplati, ima oko 20 hiljada - rekao nam je Kvesić.

Dodaje da minimalnu penziju, ostvarenih prema Zakonu o PIO-u, ima oko 174.500 naših korisnika i kada se tome pridodaju i penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, bude ih oko 215.000.