Escobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer bh. institucije već dugo nisu učinkovite, što, istakao je, nije posljedica Dejtonskog sporazuma nego izostanak dobre volje političkog vodstva u BiH.

Taj je sporazum 25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji te on nije uzrok problema u BiH, dodao je. 

- Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji insistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu - rekao je izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Hina. 

Kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda

Escobar smatra kako je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda te dobar putokaz za evropsku integraciju, no nije tako korišten. 

O konceptu građanske države koji zagovara dio međunarodne zajednice Amerikanac je kazao kako se o njemu može razgovarati možda u budućnosti, nakon što BiH postane članica Evropske unije. 

- Dotad je Dejton mapa puta prema evropskoj integraciji i to mora i ostati - rekao je Escobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

Američki izaslanik razumije zabrinutost oko visokih tenzija u BiH i vidi analogiju s 1991. godinom jer u našoj zemlji političari ne razgovaraju i prijete da će se povući iz centralnih institucija. 

No, naglašava Escobar, u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlastima, Srbija i Hrvatska nisu zainteresirane za rat na svojim granicama, a mladi u BiH ne žele se boriti za vladajuće strukture i korupciju političara. 

- Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć - rekao je Escobar, dodavši da je svejedno zabrinut za BiH zbog jednako opasnog scenarija ekonomske i demografske propasti države. 

BiH je jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi

- BiH je izuzetak iz svih dobrih vijesti o Zapadnom Balkanu - prema neovisnim analizama jedna je od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, a njen privatni sektor smanjio se na samo trećinu BDP-a, zbog čega država ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana - kazao je Escobar. 

- Politički čelnici bi s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni - kazao je Escobar, dodavši da se i zato SAD nada dogovoru o izbornoj reformi i održavanju izbora – kako bi birači smijenili neke čelnike. 

Escobar nije htio nagađati hoće li do dogovora doći, niti komentirati njihov tok jer oni traju svakodnevno i nije direktno uključen, iako vjeruje da postoji rješenje koje će odgovarati svim stranama. 

Američki izaslanik pritom u svakom medijskom nastupu naglašava kako se volja za promjenama u BiH mora dogoditi unutar same zemlje, a ne djelovanjem međunarodne zajednice, jer je riječ o suverenoj zemlji. 

- Želimo da stanovnici sami sankcioniraju svoje političare - a na nama je da ohrabrujemo promjene - zaključio je Escobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma.