open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Turska u Siriji ostaje sve dok i druge zemlje i dok narod Sirije to želi
Liderima zemalja koji ga stalno pitaju kada će Turska napustiti Siriju postavio kontrapitanje zašto su oni tamo prisutni i zašto šalju oružje kada, za razliku od Turske, nemaju granicu sa Sirijom i ozbiljne sigurnosne prijetnje
07.12.2019. u 14:52
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će Turska ostati prisutna u Siriji, osim ako sirijski narod zatraži od Turske da napusti njihovu zemlju.

Erdogan je u Istanbulu kazao kako liderima zemalja koji ga stalno pitaju kada će Turska napustiti Siriju postavi kontrapitanje zašto su oni tamo prisutni i zašto šalju oružje kada, za razliku od Turske, nemaju granicu sa Sirijom i ozbiljne sigurnosne prijetnje.

- Mi se nećemo povući sve dok to vi ne učinite i dok nam sirijski narod ne kaže da možemo ići - poručio je Erdogan. 

Erdogan je također kazao da će Republika Turska do kraja koristiti prava koja joj po međunarodnom pomorskom pravu pripadaju na istoku Sredozemnog mora.

- Uspravno stojimo i stojat će u borbi za odbranu našeg suvereniteta i interesa naše države, naroda i naših prijatelja - poručio je Erdogan i dodao da neki strani krugovi više ne mogu Tursku gurati da djeluje po njihovom nahođenju.

Erdogan je kazao da je Turska s Libijom uspostavila dobru liniju potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o pomorskom razgraničenju na Sredozemnom moru.

- Sporazum je ratificiran u našem Parlamentu, ja sam ga potpisao i sada je poslan Ujedinjenim nacijama - kazao je Erdogan.

Turska je pozvala zemlje regije da zajednički rade na dogovoru o distribuciji bogatih rezervi nafte i plina na istoku Sredozemnog mora. Zemlje regije su se oglušile na taj poziv, Turska je počela vršiti bušotine u toj regiji.

Erdogan je na skupu čelnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu također kazao da to nije bilo kakva politička organizacija, već najvažniji predstavnik boraca za slobodnu i prosperitetnu Tursku koja gaji višemilenijsku historiju.

- U ovoj borbi nema mjesta za one koji se oslanjaju na snagu i mogućnosti funkcija pa slamaju srca ljudi, oholo ih gledaju s visoka i vrijeđaju - poručio je Erdogan i dodao da se AK Partija bori za Tursku i sve Turke, Kurde, Laze, Čerkeze, Gruzijce, Bošnjake i druge etnicitete u njoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.