open-navfaktor-logo
search
Podrška
Erdogan: Težimo miru, blagostanju, stabilnosti i razvoju cijelog Balkana
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, govoreći danas na otvaranju bolnice "Tursko-albanskog prijateljstva" u albanskom gradu Fieru, poručio kako njegova zemlja teži miru, blagostanju, stabilnosti i razvoju Albanije, ali i cijelog Balkana.
21.04.2021. u 17:42
get url
text

Erdogan se putem video konferencije obratio na svečanom otvaranju bolnice, koja je sredstvima Republike Turske izgrađena u jugozapadnom gradu Fieru. Projekat je vrijedan 70 miliona eura.

Tom prilikom Erdogan je kazao kako Turska, u skladu s onim što nalaže bratstvo, duže od 30 godina pruža podršku albanskom socijalnom i ekonomskom razvoju.

Naglasio je da su i nakon zemljotresa u septembru i novembru 2019. godine, a i tokom pandemije koronavirusa, ne očekujući ništa zauzvrat, svim sredstvima stali uz albanski narod.

Erdogan je podsjetio da Turska u Albaniji gradi 500 stambenih jedinica kao pomoć ugroženima u razornom zemljotresu iz 2019. godine, a ovom prilikom je još jednom potvrdio da će ovaj projekat biti završen do augusta ove godine.

- Ako Bog da, do augusta ćemo zajedno dijeliti tu sreću da predamo ove stambene jedinice njihovim vlasnicima - istakao je Erodgan.

Govoreći o bolnici "Tursko-albanskog prijateljstva" u Fieru, Erdogan je rekao kako je riječ o vrlo značajnom infrastrukturnom projektu.

Podsjetio je da je premijer Albanije Edi Rama u januaru ove godine boravio u posjeti Turskoj, tokom koje je formalizirano strateško partnerstvo između dvije zemlje. Tada je, dodao je, najavljeno da će bolnica sa 150 kreveta biti izgrađena u roku od tri mjeseca.

- Hvala Bogu danas smo ponosni što smo održali obećanje braći Albancima. Završili smo izgradnju naše bolnice za manje od tri mjeseca. Opremili smo je najmodernijim medicinskim uređajima - rekao je Erdogan.

Kompleks bolnice prostire se na 50.000 metara kvadratnih, od čega je 17.425 zatvorenog prostora. Bolnica posjeduje šest operacijskih dvorana, šest poliklinika, 20 jedinica za intenzivnu njegu i 130 pomoćnih kreveta. Zapošljava ukupno 387 ljudi, među kojima je 56 turskih i 331 albanski zdravstveni radnik.

- Težimo miru, blagostanju, stabilnosti i razvoju Albanije, ali i cijelog Balkana. Oni koji Tursku vide kao prijetnju ili konkurenciju i djeluju samo na temelju vlastitih interesa, padaju u tešku zabludu - kazao je Erdogan, naglašavajući kako je danas otvorena bolnica još jedna halka u višedimenzionalnom prijateljstvu Turske i Albanije.

Erdogan je zahvalio albanskom premijeru Rami, ministru zdravstva Turske Fahrettinu Koci te firmi izvođaču radova ove bolnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.