open-navfaktor-logo
search
Ne zaboraviti genocid
Erdogan: Srebreničke rane na našim srcima i dalje krvare
Nećemo dopustiti da ova crna mrlja evropske i ljudske historije na bilo koji način bude potisnuta u drugi plan, poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici
11.07.2021. u 13:02
get url
text

Erdogan se videoporukom obratio na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Na samom početku obraćanja, Erdogan je iskazao rahmet pred duše žrtava, kao i saučešće njihovim porodicama.

- Iako je prošlo 26 godina srebreničke rane na našim srcima i dalje krvare. Svaki mezar i svaki naš šehid podsjećaju nas na te dane. Vaša bol je i naša bol - rekao je Erdogan.

Poručio je kako neće nikada iznevjeriti amanet Alije Izetbegovića, da nikada neće zaboraviti genocid niti dozvoliti da bude zaboravljen.

- Nećemo dopustiti da ova crna mrlja evropske i ljudske historije na bilo koji način bude potisnuta u drugi plan - poručio je Erdogan.

Rekao je kako presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koju su prošlog mjeseca izrekli međunarodni sudovi, ne može umanjiti bol porodica niti vratiti izgubljene živote.

- Ipak, te i slične presude mogu igrati ulogu u sprečavanju ponovnog počinjenja zločina genocida. Dostizanje pravde također je savjesni dug žrtvama ove tragedije u srcu Evrope i svim porodicama šehida koje su iza njih ostale - rekao je Erdogan.

Naglasio je kako Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake.

- Stabilnost BiH veoma je važna za Balkan, ali i cijelu Evropu - poručio je Erdogan, te zaključio:

- Ne zaboravljajući prošlost, za budućnost naše djece, pozivam sve političare sa ovog mjesta da se okupe oko zajedničkih ljudskih vrijednosti suprotstavljajući se diskursima koji sadrže mržnju, nasilje i diskriminaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.