open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Erdogan: Naš cilj je da trgovinska razmjena Turske i BiH dostigne milijardu eura
Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu upriličena je pres konferencija.
27.08.2021. u 19:50
get url
text

VEZANI TEKST - Svečanost ispred Predsjedništva BiH: Erdogana dočekali Komšić i Džaferović, ne i Dodik

- Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima našeg naroda. Poruke solidarnosti iz BiH tokom poplava i požara kojima smo bili pogođeni prošlih sedmica, pokazatelji su činjenice da ljubav turskog naroda prema BiH nije jednostrana. Zbog toga, u svoje ime, i u ime turskog naroda zahvaljujem predsjedavajućem, članovima Predsjedništva i građanima BiH.

Ovo je naš treći sastanak u ovoj godini. Što se tiče današnjeg sastanka, govorili smo o biletaralnim odnosima, stanju u regiji i u svijetu. Želimo razvijati našu saradnju sa BiH na polju industrije, poljoprivrede, turizma...

Razmijenili smo mišljenja o stanju na Balkanu. Naš cilj je milijardu eura u obliku trgovine dvije zemlje. Sporazum o trgovinskoj saradnji koji je stupio na snagu 1. augusta ove godine će doprinijeti povećanju investicija - kazao je Erdogan.

Erdogan je ponovio podršku Turske putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

- Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ su mira u regionu. Nastavit ćemo sa zajedničkim radom s ciljem zaštite regionalne stabilnosti - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik govorio je i o stanju u Afganistanu.

- Turska se najviše borila protiv Islamske države (ISIL op.a.). Dat ćemo podršku u izgradnji infrastrukture u Afganistanu - istakao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.