open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Idlib, Sirija i izbjeglička kriza ispit volje i liderstva za Evropsku uniju
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio kako Grčka mora biti svjesna činjenice da način njihovog postupanja prema azilantima na granici predstavlja čin ubijanja.
10.03.2020. u 14:56
get url
text

Erdogan, koji je jučer boravio u posjeti Briselu, na povratku u Tursku odgovarao je na pitanja novinara, a jedna od tema koju je prokomentarisao bilo je pitanje Idliba.

- Idlib, Sirija i izbjeglička kriza su ispit volje i liderstva za Evropsku uniju - rekao je Erdogan, dodajući kako je njegova zemlja platila visoku cijelu u Idlibu kako bi osigurala primirje i stavila civile pod zaštitu. Prema njegovim riječima, vrijeme je da i EU obaviti svoj dio posla.

- Čelnici EU su prihvatili da je Turska ispunila svoje obaveze, ali isto tako i da se EU kreće sporo - rekao je Erdogan, te nastavio: "Možemo započeti jedan novi proces s EU. Mi smo na tom planu poduzeli niz koraka i to ćemo nastaviti činiti i u budućnosti".

Govoreći o postupanju Grčke prema azilantima na granici s Turskom. Erdogan je podvukao kako Grčka treba biti svjesna da je takvo postupanje prema azilantima na granici predstavlja čin ubijanja, te da će za to trebati polagati račune.

- Moj prijedlog Grčkoj je da otvori svoje granice. Ti ljudi se neće zadržati u Grčkoj, neka nastave put prema drugim zemljama Evrope - poručio je Erodgan.

U vezi s primirjem u Sriji, Erdogan je kazao da iako je riječ o privremenom primirju, ono traje već četiri dana.

- Moja je želja da se tako nastavi i pretvori u trajni prekid vatre - poručio je Erodgan.

Podsjetio je kako će se 17. marta u Istanbulu sastati s njemačkom kancelarkom Anegelom Merkel i francuskim liderom Emmanuelom Macronom. Erdogan je kazao kako je moguće da bude prisutan i britanski premijer Boris Johnson, ali ako ne dođe onda će sastanak biti održan kao trilaterala.

Komentarišući i aktuelnu situaciju oko korona virusa, Erdogan je podsjetio kako je virus dosad zabilježen u 114 zemalja svijeta. Činjenica, kako je rekao, da virusa još uvijek nema u Turskoj, pokazuje koliko su ispravne mjere bile koje je pravovremeno poduzela njegova zemlja.

- Napravili smo kvalitetnu infrastrukturu za koronavirus. O našim zdravstvenim ustanovama ionako nema potrebe govoriti - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.