Telefonski dogovori

Erdogan i Trump razgovarali o Siriji i borbi protiv terorizma

Objavljeno: 20.01.2019. u 22:30

Izvori iz Ureda turskog predsjednika saopćili su kako su dva lidera, osim o bilateralnim odnosima, razgovarali i o posljednjim dešavanjima u Siriji

FOTO: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Izvori iz Ureda turskog predsjednika saopćili su kako su dva lidera, osim o bilateralnim odnosima, razgovarali i o posljednjim dešavanjima u Siriji.

Erdogan se tom prilikom osvrnuo na teroristički napad u Manbiju u kojem su poginuli i američki vojnici te izrazio saučešće. Dodao je kako je riječ o provokaciji usmjerenoj ka utjecanju na odluku SAD-a o povlačenju iz Sirije.

Erdogan je kazao kako je Turska, bez gubljenja vremena, spremna preuzeti uspostavu sigurnosti u Manbiju, i poručio kako neće dopustiti aktivnosti PKK-a i njegovih sirijskih ogranaka okrenutih ka destabilizaciji na sjeveroistoku Sirije.

Dva lidera su saglasna u uklanjanju ostataka ISIL-a u Siriji i poduzimanju zajedničkih mjera koje će spriječiti njegovo ponovno pojavljivanje.

Saglasni su i kada je riječ o ubrzanju savjetovanja koja su počela susretima načelnika generalštabova vojske Turske i SAD-a, a tiču se sigurnosne zone u Siriji, kao i povećanju obima trgovinske razmjene.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije