Utorak, 02.03.2021.

Kasa 3

Epilog akcije u Hercegovini: Zbog sumnje u utaju poreza uhapšeno 11 osoba

FOTO: A. BEČIĆ ŠUTA

Uhapšeni su mahom odgovorne osobe u ugostiteljskim objektima, kao i odgovorne osobe računarskih firmi čije usluge su koristili

U operativnoj akciji "Kasa 3" koju su danas, uz asistenciju MUP-a HNK, proveli pripadnici SIPA-e na širem području HNK, ukupno je uhapšeno 11 osoba, saopćeno je iz te policijske agencije.

Akcija je izvedena na području Mostara, Čapljine i Čitluka, gdje su obavljeni pretresi na 14 lokacija, a uhapšeni su mahom odgovorne osobe u ugostiteljskim objektima, kao i odgovorne osobe računarskih firmi čije usluge su koristili. 

- Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima - saopćeno je iz SIPA-e. 

Kako smo ranije objavili, izvršen je pretres prostorija Karting sport caffea u Mostaru, čije je odgovorno lice Zoran Ćorić, te zatim Restoran pizzerije "Santa Fe" u Međugorju, vlasnika Dražena Vasilja.

Službenici SIPA-e su pretresli i prostorije SUR "Goranci" u Mostaru, čiji je vlasnik Željko Čorić, a pretresen je i privatni stan 29-godišnjeg Dine Vrljića u ulici Zrinskog Frankopana u Mostaru. Također je pretresen i stan Darija Miletića u ulici Kneza Višeslava u Mostaru.

Istražitelji su pretresli i prostorije Caffe pizzerije Marinero u Mostaru, kompanija "X-Soft" i "RSS", Etno kuće u Šurmancima kod Čapljine, restorana Charisma u Mostaru, noćnog kluba Bumerang u Čitluku, restorana Maslina u Mostaru, Pizzerije Gusar u Mostaru te restorana Tenis u Mostaru.

- Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na dalje
postupanje. Zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije - navodi se u saopćenju SIPA-e.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh