open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Epilog akcije "Pero": Uhapšeno 20 osoba, blokirano više od milion KM opranog novca
Kako smo već objavili, u akciji "Blic", povezanoj sa ovim slučajem, po nalogu Tužilaštva BiH uhapšena su i dvojica uposlenika SIPA-e
13.11.2019. u 16:27
get url
text

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je danas u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) izvelo akciju kodnog naziva "Pero" u kojoj je suhapšeno 20 osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Današnja akcija je, kako je ranije objavljeno, rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

- Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih pet mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertibilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su tri osumnjičene osobe iskoristile nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva USK.

Pretresi su, podsjetimo, izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom, nakon čega je na računima osumnjičenih blokirano više od milion konvertibilnih maraka koje se dovode u vezu s pranjem novca.

- Uhapšeni se trenutno nalaze na kriminalističkoj obradi, nakon čega će biti predana tužilačkom timu koji postupa u ovom predmetu koji će ih ispitati. Nakon ispitivanja, biti će odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora nadležnom sudu - saopćeno je iz Tužilaštva.

Podsjetimo, među uhapšenima je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić, vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Uhapšen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, te druge osobe povezane sa ovim pravnim licem.

Svi uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u SIPA-i nakon čega će sutra biti predati u nadležnost tužilačkom timu u Bihaću.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, policijski službenici te agencije danas su u okviru operativne akcije kodnog naziva „Pero“, u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izdali pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica. 

Kako smo već objavili, u akciji "Blic", povezanoj sa ovim slučajem, po nalogu Tužilaštva BiH uhapšena su i dvojica uposlenika SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.