open-navfaktor-logo
search
Bivši kapiten
Emir Spahić: Gospodo, ovo nije vaša privatna imovina, tužno je da se ovako trguje u reprezentaciji BiH
Smiješno je i tužno da se na ovaj način trguje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, da se lični interesi stavljaju ispred države i naroda, poručio je Emir Spahić, bivši kapiten Zmajeva i jedna od ikona našeg reprezentativnog fudbala.
05.01.2021. u 09:02
get url
text
get url
text

- Tjeranje inata ne smije biti ispred državnog fudbalskog interesa, želje navijača, ogromne većine naših bivših i sadašnjih igrača, trenera, odnosno struke - rekao je ekskluzivno za Anadolu Agency (AA) Emir Spahić, nekadašnji kapiten nacionalnog tima BiH i član Stručne komisije Fudbalskog saveza BiH za izbor nasljednika Duška Bajevića na klupi Zmajeva.

Rješenje - možda treće ime

- Žao mi je da se moj izvještaj, nakon obavljenih razgovora sa kandidatima za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, gurnuo pod tepih, to jeste što su ga neki zgazili nogama. Kada pogledam iz ovog ugla nije im ni trebao. Od početka pojedini imali su spremnog kandidata i guraju ga. Zvjezdan Misimović i ja znali smo u kakav posao se upuštamo (sa Spahićem činio Stručnu komisiju za izbor selektora, op.a). Nažalost, ispostavilo se da smo bili paravan za ono što su neki zamislili - istakao je Spahić. 

I pored toga što su se našli na "suprotnim stranama" u izbornoj trci za selektora BiH (Misimović u zvaničnom izvještaju podržao Bugarina Ivylo Peteva, a Spahić još jednog bivšeg bh. kapitena Sergeja Barbareza), nekada nezamjenjivi komandant odbrane kaže da ostaje u dobrim odnosnima sa saigračem iz zlatne generacije koja je izborila nastup na Mundijalu 2014. godine u Brazilu.  

Nakon što je izbor selektora prolongiran i na jučerašnjoj sjednici IO FSBiH, Spahić kao realno rješenje vidi "možda i treće ime".

O optužbama Zeljkovića, budućeg predsjednika FSBiH i njegovih istomišljenika u IO FSBiH iz entiteta Republika Srpska na račun aktuelnog predsjednika Saveza Elvedina Begića "da opstruira izbor selektora", odnosno "da je nagovorio Bošnjake u IO da ne glasaju za Peteva", Spahić je rekao:

- Ne mogu potvrditi i nemam saznanje da je iko ikome govorio kako da glasa u Izvršnom odboru FSBiH. Međutim, ne vidim razlog ljutnje. Begić je aktuelni predsjednik i ima pravo okupljati sve ljude iz Izvršnog odbora i sa njima raspravljati o svemu što se tiče FSBiH. Barem mislim da to ima pravo, a ako griješim neka me isprave.

Neiskusni Vico Zeljković

Smatra da je Begić pogrešno procijenio i lidersku ulogu oko izbora budućeg selektora BiH prepustio Zeljkoviću.

- Koliko znam od početka mu je prepustio, na zahtjev Vice Zeljkovića, da vodi proces oko izbora selektora. To je očito greška. Taj posao trebao je voditi neko iskusan kao Begić, uzeti u ruke i završiti ga. Uz dužno poštovanje, to ne može uraditi neiskusni Vico Zeljković - mišljenja je Spahić.

Rekao je i "nemam potrebu ni namjeru nikoga braniti niti se kome dodvoravati, ali ću svakako kazati ono što mislim da je ispravno".

- Poručujem im: gospodo, ovo nije vaša privatna imovina nego državna reprezentacija Bosne i Hercegovine i prestanite se igrati njome - bez dlake na jeziku bio je Spahić.

O izboru selektora fudbalske ”A” reprezentacije BiH razgovarat će se na narednoj sjednici IO FSBiH koja bi, po svemu sudeći, trebala biti zakazana za iduću sedmicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.