open-navfaktor-logo
search
Od euforije do očaja
Elfsborg je Veležu odlična škola: Kako su hladni Šveđani ugasili vatru na Grbavici
Velež je evropsku avanturu okončao porazom od Elfsborga na Grbavici rezultatom 1:4.
13.08.2021. u 14:29
get url
text

Mostarci su već napravili mnogo na eursceni, sama eliminacija AEK-a je senzacija koja je odjeknula fudbalskom Evropom, zbog čega su dobili podršku cijele BiH, a zbog cjelokupne euforije malo podsjetili i na eru Ćire Blaževića u reprezentaciji BiH. Velež je ponovo bio glavna tema. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je klub zaigrao u Evropi poslije više od 30 godina pauze.

Poslije rezultata 1:1 i ravnopravne utakmice u Borasu, svi su bili uvjereni da Velež može napraviti iskorak. I navijači i struka.

U Mostaru se stvorila velika euforija, karte za utakmicu planule su za 24 sata, a preko 10.000 ljudi došlo je na Grbavicu podržati Rođene. Sve je bilo spremno za još jednu blistavu noć koja će se prepričavati s generacije na generaciju. Samo je nedostajala bilo kakva pobjeda protiv Elfsborga.

Ali, Šveđani su drugačije mislili. Za razliku od Veleža, u miru su se pripremali za nastup, a prema viđenom besprijekorno odradili skauting i savršeno dobro znali šta ih čeka u Dolini ćupova.

Velež nije imao izbora. Iz Elfsborga da će tim Feđe Dudića od prve minute krenuti po pobjedu, jer drugačije u takvoj atmosferi nije ni moglo biti. Zbog toga su disciplinovano stali iza lopte i čekali. Nisu, vjerovatno, ni sanjali kakav poklon će u 3. minuti dobiti od Tarika Isića. Samo 13 minuta poslije novi gol zaledio je navijače Veleža. Elfsborg je na Grbavici djelovao taktički zrelo i u svakom trenutku znalo se šta ko radi na terenu. Uz timski duh koji krasi skandinavske ekipe, rezultat nije mogao izostati. Pored toga, Mostarci nisu bili na nivou ranijih utakmica, uglavnom nisu dobro pokrivali teren, markirali igrače. Početkom drugog dijela gosti su sa još dva pogotka dokrajčili Rođene, a neki (nezadovoljni) navijači počeli su napuštati tribine. Od euforije do očaja. Kao da se Velež "do jučer" nije borio za preživljavanje u drugom rangu bh. fudbala.

Najlakše je biti general poslije bitke. Lako je upirati prstom i u Tarika Isića, koji je imao košmarnu noć, u Feđu Dudića zbog (ne)izvršenih izmjena.

Veležu utakmica s Elfsborgom može biti odlična škola za budućnost, jer otrcana fraza kaže da se na greškama uči. Evropski nastupi pokazuju da su Rođeni na pravom putu. A ništa ne dolazi preko noći. Za konkurentan klub u evropskim ovirima potrebno je mnogo znanja, truda energije, novca...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.