Četvrtak, 22.02.2024.
FOTO: Muhidin Živojević

Eksperti traže rješenje: Kako zaštititi poziciju Hrvata, ali istovremeno i volju većine u FBiH

Po okončanju razgovora u zgradi Delegacije EU-a u BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je odgovarajući na pitanje novinara da li ima pomaka kazao kako medijatori iz međunarodne zajednice uporno pokušavaju svesti sve na razgovore SDA i HDZ-a.

VEZANI TEKST - Razgovori o izbornoj reformi nastavljeni u Delegaciju EU u BiH

- Rekao sam im danas da neće to ići tako. Potrebno nam je dvije trećine ruku u Parlamentu da bi prošle ustavne promjene. Ignorisati ljude koji dolaze iz opozicije, iz ljevičarskih stranaka je nekorektno, neće biti pregovora HDZ-a i SDA.

Ono što ćemo pokušati danas uraditi jeste kako uraditi da Dom naroda u Federaciji BiH zaštiti poziciju Hrvata, a da pri tome ne bude nametanje volje manjine u Federalnom parlamentu nad voljom većine. Iznaći način da se jednim široko postavljenim vitalnim nacionalnim interesom štiti pozicija Hrvata, ali da ne mogu svaki zakon zaustaviti, kao što sada rade sa imenovanjem Federalne vlade ili u Ustavnom sudu FBiH.  

Kako zaštititi poziciju Hrvata, a da se u isto vrijeme zaštiti volja većine u Federaciji, to će sada pokušati da riješe eksperti na nivou ove dvije stranke – pojasnio je Izetbegović.  

Sa sastanka je izašao i lider HDZ-a Dragan Čović, dok su u zgradi ostali Alma Čolo, Halid Genjac, Marinko Čavara i Borjana Krišto.  

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh