open-navfaktor-logo
search
Kantonalna vlada
Egzistencijalna naknada borcima u ZDK povećana sa četiri na pet KM po mjesecu provedenom u odbrani
Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, na današnjoj sjednici usvojila je izmjene i dopune Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce i Uredbe o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica.
15.09.2022. u 13:35
get url
text
Zenička vlada

Usvojenim izmjenama i dopunama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce, Ministarstvo za boračka pitanja je ispunilo propisane obaveze predviđene izmjenama i dopunama federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, saopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

Time je omogućeno ostvarivanje kantonalne novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim supružnicima umrlih demobiliziranih branioca do navršenih 57 godina života. Zahtjev za ostvarivanje navedenog prava moći će podnijeti nakon objave ovih izmjena i dopuna u Službenim novinama ZDK, a pravo će im biti priznato od prvog dana narednog mjeseca od podnošenja zahtjeva.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković navodi da spomenuti zakon predviđa da demobilizirani branioci, korisnici prava na kantonalnu novčanu egzistencijalnu naknadu, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, bez obzira na godine starosti, ovo pravo nastavljaju koristiti na federalnom nivou.

- Vodeći računa o statusu branilačke populacije, a imajući u vidu aktuelnu ekonomsku situaciju, Ministarstvo za boračka pitanja je opet pokazalo spremnost za poboljšanje njihovog socijalnog statusa i predložilo Vladi povećanje opredijeljenih sredstava za novčanu egzistencijalnu naknadu.

To je rezultiralo današnjim usvajanjem izmjena i dopuna uredbe čime je omogućeno podnošenje zahtjeva demobiliziranim braniocima sa 12 mjeseci provedenih u Oružanim snagama. Također, rezultat navedenih izmjena je i povećanje osnovice na 5 KM, čiji obračun će početi u oktobru, a isplata u decembru tekuće godine - izjavio je ministar Čolaković.

Premijer Mirnes Bašić naglašava da je položaj branilačke populacije jedna od ključnih politika Vlade ZDK, što potvrđuje i stalno povećanje budžeta za ovu populaciju. Od 2014. godine, kada je budžet iznosio 5,6 miliona, budžet Ministarstva za boračka pitanja povećan je na 16,4 miliona KM u 2022. godini.

- Kroz rebalans budžeta osigurali smo dodatnih milion KM za finansiranje prava predviđenih izmjenama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Ovu naknadu planiramo nastaviti povećavati, zavisno od punjenja budžeta, kao i izdvajanja za ostala prava branilačke populacije u našem kantonu - rekao je Bašić.

On se zahvalio Ministarstvu za boračka pitanja i ministru Čolakoviću što su aktivno radili na unapređenju položaja ove populacije, te na kraju mandata aktuelne Vlade ispunili sve zacrtane ciljeve.

Dopunom Uredbe o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica predviđeno je da se sa korisnicima sredstava za priključak na infrastrukturalne mreže ne zaključuje ugovor o implementaciji sredstava, a u cilju poštivanja načela ekonomičnosti i efikasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.