open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade FBiH
Džindić: U narednih pet mjeseci subvencija za struju od po 20 KM za 70.000 korisnika
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je konferenciji na novinare u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila Odluku o pomoći najugroženijem stanovništvu sa po 20 KM za električnu energiju. Kazao je kako su ovaj model pomoći preporučili i Vladi Kantona Sarajevo u slučaju subvencija gasa.
28.07.2022. u 12:53
get url
text
get url
text

Da sa 20 KM i Vlada KS subvencionira gas

- Kao što smo prošle sedmice obećali danas je Vlada Federacije donijela Odluku o pomoći ili subvenciji za račune električne energije za socijalno ugrožene kategorije. Prošle sedmice smo održali sastanak sa oba direktora Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB.

Razmatrali smo nekoliko modela, načina i na kraju smo se usaglasili da ovaj model, koji je još 2011. godine primjenjivan, najprohodniji i najlakši za sprovesti. Vlada FBiH je donijela odluku sa kojom će za oko 70.000 korisnika dodijeliti za narednih pet mjeseci po 20 KM i to je direktna mjera od po 100 KM po porodici.

Ostaje na snazi stara odluka iz 2011. godine za plus pet KM, odnosno, plus sedam KM u vezi sa EP HZHB koja se neće ukidati i nakon isteka od pet mjeseci odluke koja je danas stupila na snagu - rekao je Džindić i dodao:

- Ovo su dodatna izdvajanja od dvije elektroprivrede za blizu 10 miliona KM. Ovaj model koji smo mi danas predložili, predložili smo i Vladi Kantona Sarajevo da primijeni na subvencioniranje gasa za građane KS s obzirom na to da se 80 posto gasa koristi u KS. Nadam se da će do 22. augusta kada je zakazan novi sastanak Vlada KS ovaj model razmotriti i eventualno dati saglasnost na njega i ući u proceduru subvcencioniranja građana KS kao što to radi Vlada FBiH za električnu energiju.

Dodaje da će Ministarstvo dodatno intervenisati ako bude potrebe.

Vlada je usvojila i Informaciju Federalne direkcije robnih rezervi i donijela Odluku o pomoći za socijalno ugrožene u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama. Radi se o intervenciji iz robnih rezervi.

Paketi hrane za najugroženije 

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, podsjetio je da je Uredbu o pomoći socijalno ugroženim kategorijama Vlada FBiH donijela 7. jula.

- Radi se o pomoći osobama koje imaju stalnu novčanu pomoć i drugim socijalno ugroženim kategorijama na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Dobili smo jučer spisak korisnika, a kojih je oko 17.000 i danas je Federalna direkcija upoznala Vladu s tim kako bismo mogli podijeliti pakete. Plan je da to radimmo u dva navrata sa robama koje se nalaze u robnim rezervama, a prema standardima o potrošnji tih roba u Bosni i Hercegovini - rekao je Bavrka danas u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.