- Novinarima i svim medijskim radnicima upućujem najiskrenije čestitke u povodu 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija. Slobodni mediji imaju presudan značaj za funkcioniranje i razvoj demokratskog društva.

Obaveza svih aktera političkog i društvenog života je da se u svakom dijelu Bosne i Hercegovine osigura ambijent za slobodan rad medija. Isto tako, i od medija se očekuje nepristrasno i odgovorno izvještavanje, uz poštivanje profesionalnih i etičkih principa. To je formula koja će doprinijeti razvoju demokratije i društva u cjelini.

Raduje me činjenica da je Bosna i Hercegovina, prema posljednjem izvještaju organizacije Reporteri bez granica, ostvarila značajan napredak, da je po indeksu slobode medija najbolje rangirana država u regiji, te da je i ispred većeg broja zemalja članica Evropske unije. To nam treba biti motiv da nastavimo graditi ambijent u kojem će slobodni mediji ostvarivati svoju društvenu ulogu na dobrobit svakog građanina. Ovu priliku koristim da svim medijskim radnicima čestitam i da im zahvalim na enormnim naporima koje ulažu izvještavajući tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa - poručio je Džaferović.