open-navfaktor-logo
search
Prijateljske zemlje
Džaferović u Islamabadu: Potpisan sporazum između BiH i Pakistana o vraćanju migranata
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović započeo je dvodnevnu posjetu Islamskoj Republici Pakistan susretom s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Makhdoomom Shahom Mahmoodom Qureshijem, javlja izvještač Fene iz Islamabada.
04.11.2020. u 11:41
get url
text

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske zemlje, a konstatirano je i da odnosi među zemljama mogu biti značajno unaprijeđeni te su se sagovornici složili da nije bilo dovoljno komunikacije, ali i da saradnja može biti unaprijeđena na ekonomkom nivou.

Džaferović je zahvalio Qureshiju na pomoći koju je Pakistan pružio BiH tokom rata kada je bilo najteže šaljući svoje trupe u BiH koje su djelovale unutar UNPROFOR-a, a potom i u okviru SFOR-a dajući doprinos stabilizaciji uspostavljenog mira.

Nakon susreta s ministrom, premijer Pakistana Imran Kahn priredio je svečani doček uz najviše državničke počasti nakon čega je uslijedio tete-a-tete sastanak Džaferovića i Kahna kao i susret delegacija dvije zemlje. Potom su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar nauke i tehnologije potpisali Memorandum o razumijevanju u oblasti nauke i tehnologije Fawad Chaudhry, a Cikotić je s ministrom unutrašnjih poslova Pakistana Ijazom Ahmedom Shahom potpisao Sporazum o readmisiji i prateći Protokol.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije, jer se Sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organiziranog kriminala.

{$galerijaFotografija}

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan.

Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijat će se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu. Džaferović će se tokom dvodnevne posjete Islamabadu sastati i s predsjednikom Islamske Republike Pakistan Arifom Alvijem i predsjednikom Parlamenta Asadom Qaiserom.

Džaferović u Islamabadu - 4. 11. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.