open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Vijećnici
Džaferović: Svako ko nas želi vratiti u 1995. ima opasne namjere
Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH večeras je istakao da je Bosna i Hercegovina prije ravno tri decenije krenula putem nezavisnosti, te da je skoro dvije trećine građana izabralo da živi u suverenoj i demokratskoj BiH.
01.03.2022. u 20:54
get url
text

- Bio je to glas za slobodu i opstanak BiH u vrijeme kada su se kovali planovi o njenoj podjeli i uništenju - dodao je.

Džaferović je naglasio da je referendum proveden u skladu s domaćim i međunarodnim pravom, da je demokratska volja građana iskazana na legalan način, da je sam čin proglašenja nezavisnosti izvršen u skladu sa svim potrebnim procedurama, te je BiH odmah priznata od međunarodne zajednice i primljena u UN kao ravnopravna članica.

- I oni koji su htjeli podijeliti BiH su pravili svoje referendume, ali su bili nezakoniti i nikada priznati, ostali nišavni - istakao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Komšić: Bolje je živjeti jedan dan u svojoj državi i slobodi, nego vječnost u tuđoj ili u poniženju

On je kazao da se pokazalo da su branioci jedini garant opstanka BiH i da je sloboda koju smo izborili skupo je plaćena i to nikada ne smijemo zaboraviti. Dodao je da je istina o agresiji ispisana u međunarodnim sudovima.

Džaferović je podsjetio da je je BiH 1. marta 1992. obnovila svoju nezavisnost, te da kao jedna od najstarijih država u Evropi nikada nije gubila identitet.

On je naglasio da je današnja BiH uređena na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da prvi član govori o kontinuitetu države BiH, što uključuje i kontinuitet propisa pa i ovog na osnovu kojeg danas slavimo 1. mart.

- Svi koji su prihvatili Dejtonski sporazum prihvatili su i rezultate referenduma od 1. marta - dodao je Džaferović.

On je naglasio da se nalazimo u historijskom trenutku.

- Kriza u BiH traje duže od pola godine, blokiran je rad institucija BiH i postepeno se vode secesionističke aktivnosti. Reakcije euroatlantske zajednice još su blage i nedovoljne da zaustave secesionistički projekat entiteta RS - kazao je Džaferović.

Rekao je da je jedini način da se sačuva stabilnost u BiH je da svi bezuslovno poštuju Dejtonski mirovni sporazum, a svako ko nas želi vratiti u 1995. ima opasne namjere.

- Međunarodna zajednica mora shvatiti ozbiljnost trenutka i reagirati preventivno. EU i NATO savez moraju pružiti sve što je potrebno institucijama BiH da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet - dodao je.

Džaferović je istakao da se nada da će biti dovoljno razuma unutar same Bosne i Hercegovine, od onih koji već atakuju na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, da se na vrijeme zaustave, da se vrate konstruktivnom dijalogu u institucijama Bosne i Hercegovine i da normalno nastavimo naš razvoj.

- U protivnom, oni će biti najveći gubitnici. Bosni i Hercegovini neće moći nauditi. Mogu samo nauditi miru i stabilnosti, a oni završiti pred sudovima i na smetljištu historije - rekao je.

Kazao je da im aktuelna kriza u Ukrajini i agresija Ruske Federacije na Ukrajinu treba biti velika opomena.

- Apsolutni interes svih građana i naroda u BiH je čuvanje cjelovite i demokratske države BiH, onakve kakava je definirana refenerendumskim pitanjem - istakao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.