open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa majkama Srebrenice i Žepe i advokatima: Borba za istinu i pravdu jedini put
Šefik Džaferović je ponovio svoju punu podršku aktivnostima ovog udruženja u borbi za istinu i pravdu, te izrazio zahvalnost holandsko-bosanskom advokatskom timu na pomoći koju pruža majkama Srebrenice i Žepe u ostvarenju njihovih prava
28.08.2019. u 15:59
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas predstavnike Udruženja Pokret "Majke Srebrenice i Žepe" i advokate koji zastupaju Udruženje pred sudovima u Holandiji.

Džaferović je ponovio svoju punu podršku aktivnostima ovog udruženja u borbi za istinu i pravdu, te izrazio zahvalnost holandsko-bosanskom advokatskom timu na pomoći koju pruža majkama Srebrenice i Žepe u ostvarenju njihovih prava.

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" najavili su danas nastavak pravne borbe sa državom Holandijom, čiji su vojnici u vrijeme genocida u Srebrenici jula 1995. godine bili u sklopu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije kojom je utvrđena odgovornost holandskih vojnika, koji su radili u misiji UN-a, advokatski tim će pokrenuti apelaciju pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u kojoj će zahtijevati da kompenzacija najbližim srodnicima ne iznosi deset, nego 100 posto, te da budu obuhvaćene sve žrtve, a ne samo oni koji su bili u UN-ovoj bazi u Potočarima.

-Vojnici Holandije su bili u sastavu UN-a u Srebrenici, koji su nam garantovali živote i imovinu. Mi smo tada doživjeli pod zastavom UN-a pred očima holandskih vojnika i njihovih starješina doživjeli smo genocid i mi, koji smo preživjeli, ostali smo da se borimo. U ime udruženja bih se zahvalila advokatima, koji su se ohrabrili da vode jedan ovakav sudski proces, koji traje već 18 godina. Nije lako tužiti drugu državu, a prije svega vojnike UN-a - istakla je Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja.

Kombinovani bh. i holandski advokatski tim već 19 godina se bori u ime žrtava genocida u pravnom postupku protiv Holandije. Jedan od advokata iz tima Semir Guzina istakao je ranije danas da je nakon 19 godina rada na pravnom predmetu, ipak, izvojevana pobjeda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.