Dvije su ključne stvari koje zagovornici takve "nakardne, fašistoidne ideje i politike" moraju znati, poručio je Džaferović, dodajuće da sve to podsjeća na devedesete.

- Prvo, moraju pogledati kako su završili oni koji su takve politike u prošlosti zagovarali. Završili su u Hagu i na smetljštu historije. Drugo, nikada više mi, Bosna i Hercegovina, sebe nećemo dovesti u poziciju da budemo iznenađenje i zatečeni - kazao je Džaferović.

BiH je danas mnogo jača nego je bila devedesetih, a oni su slabiji, rekao je član Predsjedništva BiH.

- Polomili su zube od '92. do '95. i ne ka se ne igraju sa BiH. Ako krenu prema BiH, ponovo će polomiti zube. Pozivam ih da ti ne rade, da se suoče s prošlošću. Da dožive katarzu. Dođu u Srebrnicu, Prijedor, obiđu mjesta stradanja. Cijela ova dolina Sane natopljena je krvlju. Neka priznaju genocid i druge zločine. Neka ne veličaju genocid i zločince, neka ih ne skrivaju. Pozivam ih da nakon toga gradimo bolje odnose - kazao je Džaferović danas nakon dženaze ubijenim Bošnjacima tokom agresije na BiH u Kamičanima kod Prijedora.

On je kazao i kako monstruozni zločin na području Prijedora, izvršen 1992. godine, ima elemente genocida. Iako je Haški tribunal ovo okvalificirao kao zločin protiv čovječnosti.

- Protjerati kompletno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo iz doline Sane, ubiti više od 3.170 ljudi od čega 102 djece i 250 žena, jasno ukazuje na postojaje namjere da se elimiran jedna ukupna zajednica. To je genocidna namjera, ali moramo poštovati odluke međunarodnih sudova - kazao je Džaferović.