open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Ako zaista žele izbore, bit će i budžeta; Dodik glasao protiv u vezi sa PISA testovima
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je moguće u narednih sedam dana uraditi preostali posao u vezi s usvajanjem državnog budžeta, odnosno imenovati zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta budžeta i onda to ponovo staviti na sjednice domova Parlamentarne skuštine BiH (PSBiH).
22.07.2020. u 16:37
get url
text

- To je moguće ako ima imalo dobre volje i svi oni koji su zaintereresirani i iskreno se zalažu da se ove godine održe izbori, oni će to raditi promtno - istakao je Džaferović.

Ocijenio je da se potpuno bespotrebno ušlo u amandmansku fazu, kao i u vezi s neprihvatanjem procedure koja je u Predsjedništvu BiH jednoglasno predložena.

VEZANI TEKST - HDZ uz pomoć SNSD-a "podmetnuo" amandmane: Budžet BiH na čekanju

- Mi smo predložili jednoglasno hitnu proceduru, dakle bez amandmana i uradili smo posao u Predsjedništvu BiH za 48 sati od momenta kada je stigao nacrt budžeta. Radili smo to znajući da je to povezano sa stavkom koja se tiče izbornog procesa i željeli smo da to bude usvojeno. Žao mi je što je PSBiH prvo u Zastupničkom domu odlučila da to ide u neku skrećenu proceduru, a a kasniju i u Domu naroda i što su usvojeni amandmani i koji nas dovode u situaciju da još nemamo budžeta jer su usvojeni različiti tekstovi na dva doma - dodao je Džaferović. 

Izrazio je žaljenje što je otkazan sastanak ad hoc radne političke grupe koja je formirana s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Ja želim da radi ta ad hoc grupa, u toj grupi su najodgovorniji ljudi institucija BiH iz svih naroda i svih dijelova BiH tako da ona može da bude dobar format za pregled onog što radi BiH na svom evropskom putu, kako ispunjava 14 prioriteta. Mislim da je ta ad hoc grupa referentno mjesto koja bi mogla s vremana na vrijeme da analizira kako stoje stvari s realizacijom 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije i da incira daljnje procese u realizaciji tih preporuka - naveo je Džaferović. 

{$galerijaFotografija}

Nakon današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH, Džaferović je kazao novinarima da su među ostalim razmatrane tačke dnevnog reda koje se tiču međunarodnih sporazuma koje zaključuje BiH, a koji su vezani za razne oblasti, izgradnju infrastrukture, energetsku efikasnost... 

- Usvojili smo i ratificirali 13 međunarodnih sporazuma koji su već prošli ukupnu proceduru kroz institucije BiH i sve je to urađeno jednoglasno. Imali smo nekoliko tačaka dnevnog reda koje se tiču Ministarstva odbrane i te tačke su jednoglasno završene. Također, imali smo nekoliko tačaka gdje smo glasali različito, odnodno gdje nismo imali jednoglasne odluke i one idu u daljnju proceduru. To se posebno odnosi na tačke koje su vezane za ocjenu kvaliteta u srednjem obrazovanju – PISA. Član Predsjedništva Milorad Dodik je glasao protiv, a član Predsjedništva Željko Komšić i ja smo glasali za i to ide sada u drugi krug glasanja - naveo je Džaferović. 

Dodik je nakon sjednice kazao da će u Narodnoj skupštini bh. eniteta Republika Srpska pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju prihvatanje formiranja međunarodne monitoring grupe koja bi se bavila kvalitetom srednjeg obrazovanja u BiH. Dodao je da nisu prihvaćeni ni materijali Ministarstva vanjskih poslova.

Sjednica Predsjedništva BiH, 22.07.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.