open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dvostruka igra Naše stranke: Kako bi Ćudić glasala da je njena ruka bila presudna za izbor Čavare i Radmanovića
Aktuelna većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrala je rukovodstvo. U Kolegiju Doma bit će predsjedavajući Denis Zvizdić (Narod i pravda) te dopredsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZ). Izbor posljednje dvojice donio je razmimoilaženje unutar zastupnika "Osmorke", ali samo prividno. 
01.12.2022. u 18:01
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ, stranke "Osmorke" i SNSD izabrali Zvizdića, crnolistaša Čavaru i Radmanovića u rukovodstvo Zastupničkog doma

Sabina Ćudić iz Naše stranke, članice koalicije "Osmorka", glasala je protiv izbora Radmanovića i Čavare, dok su ostali zastupnici "bošnjačke reprezentacije", kako ih naziva koalicioni partner Dragan Čović, glasali za njihov izbor.

Za izbor SNSD-ovog Radmanovića i HDZ-ovog Čavare, koji se već mjesecima nalazi na američkoj crnoj listi, između ostalog i zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, glasao je i Predrag Kojović, stranački kolega Sabine Ćudić.

Ovakvim načinom glasanja Naša stranka je javnosti vjerovatno željela poslati poruku da nisu čvrsto opredijeljeni za koaliranje sa SNSD-om Milorada Dodika i da nisu za izbor ljudi sa američke crne liste na rukovodeće pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Međutim, iz svega što se moglo vidjeti posljednjih dana, a naročito danas u Zastupničkom domu BiH, teza da nisu za vlast sa SNSD-om i sa političarima sa crne liste, naprosto je pala u vodu. 

VEZANI TEKST - Sabina Ćudić kontra ostatka "Osmorke": Glasala protiv Čavare i Radmanovića

Glas Sabine Ćudić nije bio presudan za izbor Čavare i Radmanovića u rukovodstvo Doma, pa je zato Naša stranka mogla sebi priuštiti to političko proigravanje da Kojović glasa za, Ćudić protiv, a da istovremeno "Osmorka" ostane vjerna koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om. 

Odluka o izboru donosi se većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, s tim da mora biti zadovoljena i entitetka većina. Za izbor rukovodstva Doma, odnosno u slučaju Radmanovića i Čavare glasala su 23 zastupnika "za" od 42 koliko ih broji Zastupnički dom, što je i više nego dovoljno da budu izabrani. Dakle, glas Sabine Ćudić nije bio presudan, ali se postavlja pitanje kako bi ona glasala da njena ruka jeste odlučivala o izboru? Da li bi osujetila koalicioni dogovor "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a? Teško za povjerovati. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.