open-navfaktor-logo
search
Kome vjerovati
Dvostruka igra: Kvartetu HDZ-a Hrvatske iz Brisela šef je Plenković ili ipak Čović?
- Upozorio sam na stanje u Bosni i Hercegovini, tenzije koje postoje, na djelovanje prije svega Milorada Dodika. On šalje poruke destabilizacije BiH, a mi se zalažemo za jedinstvenu BiH - kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u oktobru prošle godine na samitu Evropske unije u Briselu.
12.01.2022. u 18:51
get url
text

VEZANI TEKST - Plenković na radnoj večeri s Izetbegovićem, tema Izborni zakon i snažna podrška suverenitetu BiH

Ni prije, a ni poslije ove izjave Plenković, koji je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske, nije se često susretao sa Dodikom, niti ga je spominjao u pozitvnom kontektsu za razliku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji za člana Predsjedništva BiH kaže da se dogovore za "10 minuta". 

I tokom nedavnog susreta sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem Plenković je poslao poruku podrške BiH u kojoj naglašava da Vlada Hrvatske poštuje teritorijalnu cjelovitost i suverenost BiH uz jačanje dobrosusjedskih odnosa. Nije spomenuo Dodika.

Međutim, prošlosedmični performans u Mostaru europarlamentaraca iz redova HDZ-a Hrvatske tjera nas da se zapitamo da li im je šef Plenković ili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, poznat i kao politički brat Dodika. Upravo je u odbranu "vožda iz Laktaša" stao jedan od kvarteta Tomislav Sokol, koji sigurno nije imao "izdvojeno mišljenje".

VEZANI TEKST - Europarlamentarci HDZ-a stali iza Čovićevog partnera, poručili "promjene Izbornog zakona ili nema mirne BiH"

- Ne bih želio da se uvijek cijela priča svede na Dodika. Temeljni problemi BiH su strukturni. Nije glavni problem BiH osoba Milorada Dodika, mada tako ispada u medijskoj recepciji - izjavio je Sokol i sigurno izmamio Čovićev osmijeh.  

Željana Zovko, nekadašnja ambasadorica BiH, istaknula je kako će "situaciju u BiH razjasniti kolegama u parlamentu EU-a". U Briselu će vjerovatno biti zbunjeni, šta im to političari najmlađe članice EU-a poručuju, Dodik je loš ili dobar. Ili smo mi naivni, pa ne vidimo da Zagreb vuče konce dvostruke igre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.