open-navfaktor-logo
search
Teroristički napad
Dvojicu Turaka zovu herojima Beča jer su pojurili pomoći ženi i ranjenom policajcu
Dva turska MMA borca koja žive u Beču proglašena su herojima na društvenim mrežama te se piše da su spasili stariju ženu i pomogli policajcu usred smrtonosnog napada u tom gradu.
03.11.2020. u 09:11
get url
text

Strani mediji dvojac su identificirali kao Mikaila Ozena i Recepa Gultekina, a može ih se čuti u snimkama nastalima tokom pucnjave. Tako se čuje kako Ozen viče "Skloni se" na turskom jeziku kad su spas potražili iza strukture koja izgleda kao ulaz u podzemnu željeznicu, dok oko njih lete meci, piše RT. Pritom je Gultekin zadobio lakšu povredu noge.

Osim toga, navodno su požurili spasiti ženu, ali i povrijeđenog policajca u tom području.

- Starica je krenula prema mjestu događaja, pješice. Kad smo je vidjeli, zaustavili smo se i sišli dolje. Odveli smo i tu ženu na sigurno mjesto - rekao je Ozen za turski Hurriyet.

- Tad smo došli do stanice metroa koja se vidi na snimkama. Tamo sam vidjeli napadača - dodao je.

Naoružani napadač bio je udaljen šest metara te je zapucao prema njima, priča Ozen koji potječe iz turskog grada Sarikaye, ali sad je građanin Austrije. Tad je Gultekin povrijeđen pa su otišli u policijsku stanicu.

- Rekli smo policiji sve o teroristima. Nosili su nešto poput bijelih ogrtača. Jedan je imao pušku s dugom cijevi - dodao je.

Tokom večeri špekuliralo se da je jedan od napadača govorio turski, ali RT piše da je do zabune možda došlo zbog toga što je Ozen vikao na turskom. Na drugim snimkama čuje se napadače kako govore arapski.

Na društvenim mrežama krenuo je val pohvala za turski dvojac, koje već zovu herojima Beča.

- Ovo su heroji Beča: Recep Tayyip Gultekin i Mikail Ozen. Riskirali su svoje živote i spasili život žene i ranjenog policajca - napisao je jedan korisnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.