open-navfaktor-logo
search
Sjajna generacija
Dvije godine od duela s Atleticom: Gdje su danas juniori Željezničara i koliko vrijede?
Prije tačno dvije godine na stadionu Grbavica gostovali su juniori Atletico Madrida.
07.02.2020. u 21:07
get url
text

Mlade nade španskog velikana zasluženo su slavile s 3:1 pred oko 7.500 gledalaca, koliko ih je u Dolini ćupova pratilo meč šesnaestine finala Omladinske Lige prvaka.

U Zvorničkoj 27 nisu mnogo tugovali zbog eliminacije od kluba čiji stadion važi za jedan od najmodernijih u svijetu, pogotovo zbog činjenice da su u prethodnim rundama takmičenja juniori Plavih eliminisali vršnjake bugarskog Ludogoretsa i zagrebačke Lokomotive i tako postali prvi bh. tim koji je dočekao "evropsko proljeće".

Gledajući imena koja su ponikla na Grbavici, možda je Željezničar u prošlosti imao i bolje generacija, no ekipa koju je s klupe predvodio Omer Joldić napravila je najveći uspjeh.

Generacija juniora Plavih koja je prezimila u Evropi

Najtrofejniji fudbalski klub u našoj zemlji još nije na pravi način profitirao od ove odlične generacije. Jedini igrač iz ovoga tima od kojeg je Željo "izvukao" finansijsku korist je Anel Šabanadžović. Prodajom mladg veznjaka atinskom AEK-u Željo je zaradio 450.000 eura, uz 20 posto od narednog transfera, a tu su i dodatne klauzule i bonusi u slučaju da se grčki tim u narednim sezonama plasira u grupnu fazu Evropske lige ili Lige prvaka.

Svi ostali igrači koji su branili boje Plavih prije tačno dvije godine još se bore za totalnu igračku afirmaciju. Neki od njih su dobili šansu na Grbavici, drugi su odlazili na posudbe pa se vraćali, a neki su sreću potražili u drugim sredinama.

Filip Dujmović, golman Plavih, u ljeto 2018. godine prešao je u turski Adana Demir, odakle je stigao u Mladost Doboj Kakanj, a okušao se i na probi u Spartaku iz Subotice. Trenutno je igrač Mladosti bez navedene tržišne vrijednosti na specijaliziranom portalu Transfermarkt.de.

Za razliku od Dujmovića čak šest od 14 fudbalera, koliko ih je zaigralo protiv Atletico Madrida, još je pod ugovorom s Plavima. Ipak, rijetki su dobili pravu priliku, a i ima i onih koji dobijenu priliku nisu uspjeli iskoristiti na pravi način.

Nakon meča sa vršnjacima španskog velikana Haris Hajdarević dobijao je najveću minutažu, a priliku da se dokažu koliko-toliko dobili su i Denis Žerić i Eldar Šehić, nešto manje Dženan Osmanović, Enio Zilić i Aldin Šehić, dok se kapiten ove sjajne generacije Željinih juniora Amir Velić pokušao nametnuti Amaru Osimu, no nije uspio.

Kapiten Velić sada nosi dres Goražda

Velić je jesenas nosio dres Orašja, a ove zime je pojačao Goražde, koje je prvi dio sezone u Prvoj ligi FBiH završilo na drugom mjestu. Mladi stoper, koji može igrati i na poziciji beka, na fudbalskom tržištu vrijedi oko 100.000 eura.

Enio Zilić će ovog proljeća nositi dres kakanjskog Rudara, a nakon odlaska s Grbavice bio je član Čelika. Transfermarkt njegovu vrijednost trenutno procjenjuje na 50.000 eura.

Desni bek Aldin Šehić još je pod ugovorom s Plavima, a igrao je na posudbi u Igmanu iz Konjica, dok je Amar Beširević, koji je igrao na mjestu lijevog beka, trenutno igrač Olimpika. Vrijednost Šehića je 100.000 eura, dok Beširević vrijedi 75 hiljada eura više.

Harisa Hajdarevića (vrijedi 300.000 eura prema Transfermarktu) Željezničar je ove zim posudio tuzlanskoj Slobodi, dok su se sa posudbe iz TOŠK-a vratili Semir Dacić i Eldar Šehić, koji trenutno vrijede po 125.000 eura.

Ajdin Mujagić, napadač kojem su na Grbavici predviđali veliku karijeru, trenutno je bez kluba i bez vrijednosti na poznatom portalu za fudbalsko tržište i transfere.

Omer Joldić i dalje predvodi juniore Željezničara

Stanovnik Grbavice i dalje je Dženan Osmanović. On je jesenji dio sezone proveo na posudbi u Radniku iz Hadžića, a trenutno se s nekoliko bivših saigrača iz juniorke ekipe Plavih pokušava izboriti za minutažu kod Amara Osima.

Kemal Mujarić (50.000 eura) je u Mladosti iz Doboja kod Kaknja, dok Ahmed Hasanović kao posuđeni fudbaler Sarajeva igra za Goražde. Vrijednost mu je 150.000 eura. Ukupna vrijednost fudbalera Željezničara koji su nastupili u meču protiv Atletico Madrida iznosi 2,225 miliona eura, a najvredniji je Anel Šabanadžović (450.000 eura).

Poređenja radi, na kraju vrijedi spomenuti da je iz generacije Atleticovih juniora najvredniji Francisco Montero. Mladi fudbaler Jorgandžija trenutno igra na posudbi u Deportivu iz La Corune, a Transfermarkt mu vrijednost procjenjuje na 7,5 miliona eura. Još dva igrača iz sastava Atletica danas vrijedi više od milion eura. To su Borja Garces (3 miliona eura) i Rodrigo Riquleme (2,5 mi. eura), a obojica su trenutno članovi B tima kluba sa stadiona Wanda Metropolitano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.