Prema riječima direktorice Melise Alibašić-Hadžić, oni su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju izražene simptome bolesti. Ističe da se provode sve propisane higijensko-epidemiološke mjere i očekivanja su da će ova ustanova uskoro biti bez ijednog oboljelog. Svi korisnici se prije smještanja u ustanovu obavezno testiraju na koronavirus.

Gerontološki centar su posjetile ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović i dopredsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić.

Sa direktoricom Alibašić-Hadžić razgovarale su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i problemima u ovoj ustanovi.

Kao najveći problem istaknut je manjak kadrova, jer nisu popunjena sva mjesta iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a određeni broj uposlenih se nalazi u izolaciji usljed izrečenih mjera izolacije.

Također je u ovoj ustanovi izražena potreba za pružanjem psihosocijalne podrške korisnicima, s obzirom na to da im je zabranjen izlazak iz kruga ustanove tokom trajanja pandemije.

Dopredsjedavajuća Kristić i ministrica Prvulović dale su obećanje da će se angažirati u cilju rješenja problema nedostajućeg kadra, a prioritetno njegovatelja i fizioterapeuta.Ministrica Prvulović se interesovala i kako funkcioniše pružanje usluga u okviru Centra za dnevni boravak i Službe kućne njege i pomoći u kući, kao jednog od oblika deinstitucionalizacije usluga socijalne zaštite.

Istaknuto je da navedeni centar trenutno nema korisnika, a da se usluge Službe kućne njege koriste smanjeno u uvjetima pandemije. Zajednički je zaključak da se ove usluge Gerontološkog centra moraju osnaživati, na čemu će se i raditi  u budućnosti, shodno epidemiološkoj situaciji, istaknuto je.

Ovom prilikom je razgovarano i o dinamici smještaja u ustanovu. Kako je istaknuto, nedovoljan je broj korisnika koji se ovdje smještaju putem Centra za socijalni rad, što utječe na finansijsku stabilnost Gerontološkog centra. Zakonom je propisano da se 70 posto njegovih korisnika smjesti upravo tim putem, dok su 30 posto tzv. privatni korisnici usluga.

Zaključak je i da se tokom pandemije mora pospiješiti saradnja ovog centra i JU Dom zdravlja KS u cilju osiguranja i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite osobama koje borave ovdje.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, dopredsjedavajuća Kristić i ministrica Prvulović su u pratnji direktorice obišle korisnike i razgovarale s njima o zadovoljstvu uvjetima boravka i uslugama koje dobijaju u ovoj ustanovi, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.