Istakli su svoje iznenađenje povodom Schmidtovog načina na koji je predstavio ovaj problem ali i što je adresiran na njih.

- Dozvolit ćete, da stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika FBiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom olanu - naveli su u pismu.

VEZANI TEKST - DF: Schmidt sprema novu podvalu, uvjeren da su građani BiH intelektualno zaostali

Ipak, dodaju oni, cijene i poštuju Schmidtovu namjeru da se pomenuti proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH otkoči, te su dodatno informisali visokog predstavnika, ali i javnost.

- Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH traje još od 2016.godine. Oba potpredsjednika FBiH su, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagovali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku FBiH na dalje postupanje prema Domu naroda. Nakon što predsjednik FBiH nije izvršio Ustavom propisanu obavezu i prijedlog dostavio u dalju proceduru uputili dmo nekoliko urgencija prema predsjedniku FBiH. Nakon izostanka odgovora na upućenu urgenciju, o istom smo upoznali Ustavni sud FBiH, VSTV, predstavnika ambasada SAD, Njemačke, Velike Britanije, Holandije, EU, OHR i druge relevantne institucije - pojasnili su.

Dostavili su Schmidtu i kompletnu dokumentaciju i korespondenciju organa koji su bili involvirani u cjelokupan proces.

- Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada predsjednika FBiH pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Stavljanje u isti kontekst predsjednika koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i potpredsjednika koji su postupali u skladu sa Ustavom FBiH, predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma - poručili su.

VEZANI TEKST - Dunović: Schmidt dijeli odgovornost na nas troje, a dobro zna da je HDZ-ov Čavara jedini krivac

Napomenili su da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, prepoznao i naveo predsjednika FBiH Marinka Čavaru.

- Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda FBIH. Od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu procesa - zaključili su u pismu.