Dunović: Građanska odgovrnost nam svima treba

objavljeno: 04.02.2018. u 12:28

Većina političara u BiH nema dodira s realnošću jer se ne druži s građanima u nepovoljnom položaju, poručio je danas u Sarajevu Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

- Tu prvenstveno mislim na ekonomski položaj, na nezaposlene ljude, na demobilisane borce koji nemaju nikakva prava, mislim na djecu s poteškoćama u razvoju, na djecu koja ne mogu da se liječe. Većina političara nema dodira s realnošću u BiH jer sa takvim ljudima ne komuniciraju. Potpuno su se odrodili od naroda. Kada se družite s braćom po novčaniku, sve vam je divno i krasno, a ono šta se dešava građanima u BiH to njih ne dotiče jer oni ne znaju da se takve stvari dešavaju, a ne znaju zato što ne žele da komuniciraju s ljudima i da čuju glas građana - kazao je Dunović, javlja Anadolu Agency.

On je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Političke blokade i građanska odgovornost" kazao da su političke blokade na političkoj sceni u BiH prisutne godinama, a da je posljednjih pola godine došlo do jednog vrhunca.

- Političke blokade se ogledaju u različitim procesima koje vode političke elite u posljednje vrijeme, a vrhunac svega je priča oko Izbornog zakona. Svjesni smo da priča oko Izbornog zakona ide možda u dva smjera. Jedan smjer je pravljenje jedne nacionalne homogenizacije u predizbornom procesu, a drugi smjer koji ide paralelno s ovom homogenizacijom je ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodili određene procese - izjavio je Dunović.

Potpredsjednik FBiH smatra da je građanska odgovornost neodvojiva od političkih blokada i da je u demokratskima društvima posljednja instanca odbrane svake države.

- Građanska odgovornost je nešto što nam svima treba i u procesu izbora u demokratskim društvima ne postoji etnicitet, ne postoji teritorijalna podijeljenost, tu smo svi građani. Koliko god se nacionalne stranke trudile da pokažu da je građanski koncept BiH nešto što je neodrživo, s čim se ne slažem, kod procesa izbora su građani ti koji prave izbor. Postavlja se pitanje da li je građanska odgovornost uopšte moguća u društvu u kome se kreira nesigurnost, ekonomska nestabilnost, apatija i potpuni gubitak nade? Građani zbog svih tih problema i blokada s kojima se suočavaju nisu u mogućnosti više da trezveno razmišljaju - smatra Dunović.