U saopćenju se navodi da su za organizaciju protesta suglasnost dale sve sindikalne organizacije i to sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu, Kantonalnog suda u Sarajevu, Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te Sindikalna organizacija organa uprave Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Šest sindikata: Vlada KS je sama sa sobom potpisala sporazum o utvrđivanju osnovice umjesto nas

Istaknuto je da su protesti i obustave rada jedini način sindikalne borbe nakon što se iscrpi mogućnost dogovora u pregovorima, te naglašena razočaranost potezima Vlade koja svojim postupcima sama traži ovakve reakcije sindikata - plate su male, a cijene namirnica i usluga i troškova života enormo su narasle.

Sindikat naglašava da ima obavezu u skladu s aktuelnom situacijom koja se ogleda u svakodnevnom poskupljenju životnih namirnica, goriva i standarda života da na najbolji mogući način zastupa interese članova i da kao reprezentativni sindikat štiti prava svih državnih službenika i namještenika koji rade u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Na sjednici je usvojen i zaključak o provođenju ankete svih članova Sindikata o organizaciji generalnog štrajka, kako bi se ispoštovali svi rokovi i predviđena pravila za provođenje generalnog štrajka.

Sindikat ističe da je Vlada prekršila procedure donošenja nacrta kantonalnog budžeta za 2022. godinu, ali da još uvijek nije kasno da se postigne dogovor sa sindikatom o povećanju osnovice za obračun plata, koja nije povećana još od 2018. godine.

Protesti će biti održani u utorak, 30. novembra, od 10 do 11 sati, ispred zgrade Kantona Sarajevo, zajedno sa drugih sedam sindikata iz Kantona Sarajevo, saopćeno je.