open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Državni ministri dali samo podršku za gasovod sa Hrvatskom, a korak dalje napravljen za gasovod sa Srbijom
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas niz važnih odluka i današnja sjednica vrijedi najmanje kao sto dana rada Vijeća ministara BiH, ocijenila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.
11.05.2023. u 15:42
get url
text
Sa press konferencije

VEZANI TEKST - Pivić uoči sjednice Vijeća ministara: "Trojka" je odlučna da energetski suverenitet BiH preda Dodiku i Čoviću

Izdvojila je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji je jedan od uvjeta na putu ka EU, isto kao i Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH. 

- Podržana su dva strateška projekta koji se odnose na diverzifikacije sa Srbijom i Hrvatskom gdje se želi osigurati više izvora snabdijevanja plinom u korist građana. Podržali smo projekat izgradnje plinovoda Južna interkonekcija i pozvali Parlament FBiH da što prije donese zakon kako bi krenuli u provedbu. Dali smo podršku i plinovodu Nova istočna interkonekcija gdje imamo osnove za zaključivanje sporazuma tako da smo tu i odredili komisiju za pregovore, a za Južnu interkonekciju to smo ostavili kada se steknu uvjeti - dodala je Krišto.

Kazala je da su dali zaduženje za izradu nove strategije za borbu protiv korupcije, te donijeli odluke o nabavci helikoptera i o školovanju kadrova u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

- Radi se o važnim tačkama koje se tiču resora Ministarstva odbrane, važnim u segmentu osiguranja svega potrebnog u vanrednim situacijama poput požara i poplava - dodala je Krišto.

Data je i saglasnost za nastavak zabrane izvoza oblovine iz BiH, kao i za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH kojim se stječu uvjeti za formiranje Tima za odgovor na računarske incidente za institucije Bosne i Hercegovine (CERT).

Na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vijeća ministara BiH obratili su se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji su hvalili rad. 

- Želim da podvučem važnost naših razgovora i dogovora. Danas kad smo uspjeli donijeti važne odluke, jednako važne za sve građane BiH, od ovakvog koncepta funkcionisanja Vijeća ministara svi će imati koristi - rekao je Konaković ustvrdivši da je ovo bila jedna od najproduktivnijih sjednica ikad.

Košarac je kazao da će uvijek biti otvorenih političkih pitanja, ali i da nema konflikta u Vijeću ministara.

Govoreći o Novoj istočnoj interkonekciji, Košarac, koji dolazi iz SNSD-a, kazao je da je ovaj gasovod značajan za RS i za sve građane BiH te tvrdi da će osigurati energetsku sigurnost.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH usvojilo odluke o izgradnji spornih gasovoda

- Južna interkonekcija je također značajna. Istina je da institucije FBiH nisu provele sve preporuke Energetske zajednice i zato je Vijeće ministara podržalo Južnu interkonekciju, zadužilo i sugerisalo Vladi FBiH da pokrene pred Paralmentom FBiH usvajanje zakona, a da je RS donio zakon i korak je ispred. Pa smo danas imenovali i komisiju za pregovore sa Srbijom za Novu istočnu interkonekciju. Vjerujem da će ta komisija ući ubrzo u proces utvrđivanja elemenata i potpisati sporazum - dodao je Košarac.

Rekao je da je bilo i drugih pitanja, te iskoristio priliku da ponovi stav da su "sve odluke visokog predstavnika nanijele štetu svima u BiH" te dodao da će sada "Vijeće ministara biti u analizi loših efekata odluka koje je namentuo visoki predstavnik".

Na pitanje kako osigurati podršku u Predsjedništvu BiH za gasne interkonekcije s obzirom na stav članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića da je potrebno prvo usvojiti državni zakon o gasu, Konaković je odgovorio da će podržati zakon o gasu i pitao "ove što to zagovaraju zašto su glasali o zakonu o Južnoj interkonekciji na nivou entiteta ako tvrde da je to državni nivo vlasti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.