open-navfaktor-logo
search
Novi ministar
Draško Aćimović za Faktor objasnio zašto se izjašnjava kao Italijan i šta mu je prioritet u Vijeću ministara
Govoreći o predstojećem mandatu izvršne vlasti na državnom nivou, novi ministar za raseljena lica i izbjeglice je kazao da bi želio da 2020. godina bude godina ekonomije i napretka BiH
09.12.2019. u 15:29
get url
text
Draško Aćimović

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bit će Draško Aćimović, bivši potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i nekadašnji ambasador naše zemlje u Belgiji. Jednoglasna je to odluka Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza (DNS), kojem je ta ministarska pozicija pripala na osnovu koalicionog dogovora među strankama iz entiteta RS.

Aćimović je u razgovoru za Faktor kazao da novi saziv Vijeća ministara BiH, ali i njega lično kao ministra, očekuje veliki posao.

- Znate i sami da je to jedno vrlo zahtjevno ministarstvo, a naročito sad u vezi s migrantima i ljudskim pravima. Mislim da dolazi vrijeme u kojem trebamo dobro sarađivati i imati kompromisna rješenja, te raditi za dobrobit BiH – kazao je Aćimović.

Podsjetio je da je dok je obnašao ambasadorsku funkciju u Briselu upozoravao na problem migrantske krize.

- I sada se već neke stvari znaju unaprijed. Mislim da će sve moje djelovanje, naravno, biti utvrđeno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i mislim da će u okviru tog njegovog stava biti i neke stvari za koje ja smatram da bi bile jako važne u ovom resoru – izjavio je Aćimović.

Govoreći o predstojećem mandatu izvršne vlasti na državnom nivou, novi minstar za raseljena lica i izbjeglice je kazao da bi želio da 2020. godina bude godina ekonomije i napretka BiH.

- Pokušat ćemo da barem jednu godinu sve stvari koje nas dijele koliko možemo ostavimo na stranu i da se kompletno fokusiramo na ekonomiju. To bi bila moja želja za 2020. godinu – poručio je Aćimović.

On je na ministarsku poziciju izabran kao predstavnik Ostalih, s obzirom na to da se, sudeći prema saopćenju DNS-a, izjašnjava kao Italijan.

- Ja sam iz takve porodice. Moj deda je iz italijanske porodice. Moja baka je Bugarka sa jevrejskim korijenima. Otac mi je Srbin. U svakom slučaju ja se i osjećam u prvom redu da pripadam redu Ostalih – pojasnio je Aćimović.

Novi ministar za raseljena lica i izbjeglice je prije tačno godinu napustio SDP. U međuvremenu nije pristupio DNS-u, kako se dalo zaključiti na osnovu današnje odluke, već je, tvrdi, predložen kao nestranački kandidat.

- Moja politika, način na koji sam ja želio da se vodi politika na bazi diplomatije, razgovora i kompromisa nije bio prihvaćen i naravno da tu više nije bilo mjesta za mene. Ja zaista želim svima sve najbolje, a to što moj način razmišljanja nije bio prihvaćen, ja tu zaista ne mogu ništa – zaključio je Aćimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.