navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dermatovenerolog

Dr. Velagić objasnila kako kožu pripremiti za ljeto, koji preparati najbolje štite od UV zraka

Zakoračili smo u juni i svi polako planiraju godišnje odmore i odlazak na more.

Objavljeno: 06.06.2022. u 08:16
get url
text

No, za izlaganje kože suncu potrebno je pripremiti se kako bi se izbjegla oštećenja i ubrzano starenje koje dugotrajno i nepripremljeno izlaganje ultravioletnim (UV) sunčevim zrakama čini vašoj koži.

Prehrana i hidratacija

Na svu sreću, postoje koraci koje možete napraviti prije odlaska na more kako biste kožu zaštitili, ali čak i obnovili od ranijih štetnih izlaganja suncu.

Kako bi koža bila zdrava i lijepa važno je, kaže dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, u svakodnevni jelovnik uvrstiti zdrave namirnice, poput svježeg voća i povrća, ribe, maslinovog ulja, orašastih plodova, ali i dovoljno vode koja je hidrira (oko dva litra dnevno), pravilnu njegu i izbjegavati izlagati je štetnim UV zrakama.

- Osim vodom, koža se hidrira i određenim kremama i losionima, naročito ako se radi o suhoj koži, kojoj je potrebna i vanjska hidratacija. Naravno, veliku pažnju treba posvetiti zaštiti kože od sunca, u šta spada - fizičko hidriranje (sunčane naočale, šeširi i prozračna odjeća napravljena od prirodnih vlakana, poput pamuka, lana i svile). Tokom ljetnih mjeseci, iako bi ih trebalo koristiti tokom cijele godine, kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, koji bi trebao biti minimalno 30, a najbolje 50, su jako važne – objašnjava Velagić i dodaje:

- Naravno, svima se tokom ljeta preporučuje da dnevno između 10 i 17 sati, kada je UV zračenje najjače, izbjegavaju boravak na otvorenom. S obzirom da je vitamin D, kojeg prirodnim putem crpimo iz sunca, a koji je vrlo važan faktor za naše zdravlje, važno je istaći da je sasvim dovoljno deset minuta dnevno izložiti se sunčevim zrakama i to je najbolje činiti u periodu, ili prije 10 sati ujutro, ili nakon 17 sati poslijepodne - ističe Velagić.

Kaže kako kreme sa UV zaštitnim faktorom treba nanositi svaka dva sata u većem sloju 30 minuta prije izlaganja suncu te svaki put nakon izlaska iz vode i nakon brisanja peškirom.

- Svake godine iznova se postavlja pitanje - koliko su kreme sa zaštitnim faktorom zaista učinkovite? Odgovor na to su dale naučne studije u kojima je istaknuto da kreme sa zaštitnim faktorom 30 i više, ako se nanose pravilno, pružaju efikasnu zaštitu od štetnih UV zraka. Ono što je također dobro istaći da ljudi znaju jeste da nema velike razlike između faktora 30 i 50, jer ovaj prvi štiti kožu 93, a drugi 96 posto, što nije velika razlika. Naravno, treba također, znati da nema kreme koja štiti sto posto - naglašava Velagić.

Faktor 30 ili 50

S obzirom da na tržišu postoji veliki broj preparata sa UV zaštitom, pitali smo dr. Velagić - na šta, osim na faktor, još obratiti pažnju te da li je cijena najbolji pokazatelj proizvoda?

- Ako zaista želite zaštitu, ne kupovati kremu ili losion sa faktorom zaštite koji je niži od 30. Osim toga, na deklaraciji obratiti pažnju da li proizvod štiti i od UVA i od UVB zraka, ali i da li ima oznaku kako je prošao sva potrebna testiranja. Zbog toga je ustvari najbolje ovakve proizvode kupovati u apotekama i specijaliziranim radnjama. Što se tiče cijene, ona uvijek nije granat da smo uzeli najbolje, ali bi tu prednost dala već dokazanim brendovima koji imaju dugu tradiciju proizvodnje i kvalitete - navela je Velagić.