U razgovoru za slobodnadalmacija.hr Šimac je kazao da ovo nije prva posjeta francuskog predsjednika samostalnoj Hrvatskoj. 

– Jedan jest, ali došao je nenajavljen, i to u Split jer je bio na proputovanju za Sarajevo, gdje se sastao i s ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Da, to je 1992. učinio Francois Mitterrand...

– Došao je pomoći osvajačima - podsjetio je Šimac.

VEZANI TEKST - Macron u Hrvatskoj: Bilateralna saradnja važna za temu koja je pred nama, a to je Zapadni Balkan

Podsjetimo, Mitterrand je potpuno iznenada i bez ozbiljnijeg objašnjenja 28. juna 1992. godine stigao u tada već opkoljeno Sarajevo. Srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu već je uzimala brojne nedužne žrtve, ubijane su žene, djeca, na sceni je bilo etničko čišćenje, 27. maja u centru Sarajeva, u tadašnjoj ulici Vase Miskina (današnja Ferhadija) u redu za hljeb od ispaljenih granata sa srpskih položaja ubijeno je 26 Sarajlija, a njih 108 je ranjeno...

Slučajno ili ne, Mitterrand je posjetio opkoljeno Sarajevo na godišnjicu boja na Kosovu, koji Srbe slave kao Vidovdan. Mnogi politički analitičari smatraju da je Mitterrand posjetom glavnom gradu BiH htio poslati poruku Evropi i Americi da se ustvari ne događa ništa dramatično, čime je Slobodan Milošević dobio krila za za još brutalniju ofanzivu na BiH, koja je kulminirala genocidom u Srebrenici.