open-navfaktor-logo
search
Udar na stabilnost
Đonlagić: Pad stranih investicija u BiH posljedica je destrukcije iz RS-a i HDZ-a
Prema preliminarnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, direktna strana ulaganja u toku prošle godine sa procijenjenim zadržanim zaradama iznose 869,9 miliona KM i veća su za 22,1 posto u odnosu na 2020. godinu, kada je zabilježeno po platnom bilansu 712,7 miliona KM.
02.04.2022. u 16:27
get url
text

Agencija za unapređenje stranih investicija u u BiH u u januaru je objavila, pozivajući se na preliminarne podatke CBBiH, da su direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021.godine iznosila 1.049.000.000 KM, 

Iz ovih nekoliko podataka da se zaključiti da je u posljednjem kvartalu 2021. zabilježen pad investicija, i to za 179,1 milion KM. Upravo se ovaj period poklapa sa pokušajem državnog udara političara iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predvođenih čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom.

VEZANI TEKST - Direktna strana ulaganja u BiH iznosila 869,9 miliona maraka

Prof. dr. Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uvjeren da je to razlog neočekivanog pada stranih investicija. U posljednjem kvartalu 2021. još nije bilo ruske agresije na Ukrajinu, a i bh. tržište se stabilizovalo i priviknulo na ekonomske tokove u doba pandemije koronavirusa.

- Nema nikakve sumnje da je to razlog neke vrste povlačenja investicija. Kapital je ekonomska kategorija koja ne trpi nesigurnost. Kada investitor želi ulagati u neku državu, prije svega ga zanima kakav to rizik može značiti. To podrazumijeva političku i institucionalnu stabilnost koja je na udaru zbog destrukcija iz RS-a i Hrvatske demokratske zajednice BiH. Zato je to očekivana reakcija potencijalnih stranih investitora - kaže za Faktor Đonlagić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Propala hitna sjednica Zastupničkog doma, nedostajao jedan zastupnik za kvorum 

Đonlagić naglašava kako su se u 2022. opstrukcije iz RS-a i HDZ-a BiH još i pojačale.

- U četvrtak je, nedolaskom na hitnu sjednicu Zastupničkog doma PSBiH, HDZBiH se i zvanično pridružio strankama iz RS-a u blokadi državnih institucija. Tako je HDZBiH ogolio svoju politiku do kraja. Kao razlog za nepojavljivanje na sjednici naveli su da nije bilo ništa hitno, a mi nismo još usvojili budžet ni za 2021. godinu?! Zato postoji opravdana zabrinutost da zaobilaženje bh. tržišta kada su u pitanju strane investicije mogao postati trend, i to onaj negativan. Jer kapital ne trpi toliku dozu rizika koji stvaraju stranke iz RS-a i HDZ-a - ističe Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.