open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar DF-a
Đonlagić: EU u klin, OHR u ploču
Generalni sekretar Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić smatra da preporučeni status kandidata ne znači da će Bosna i Hercegovina ikada i biti članica Europske unije.
12.10.2022. u 19:32
get url
text

- Sa posljednjim izmjenama Christian Schmidt koji cementira etničke crte kroz izborne vratolomije, nas je udaljio od kredibilnog članstva u EU. Jedna od važnih institucija EU je i Sud za ljudska prava u Strazburu. Schmidt je svojom posljednjom Odlukom poslao jasnu poruku građanima da ne mari za presude iz Strazbura, niti presudu domaćeg Ustavnog suda u vezi izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH. Ovakva preporuka EK je samo posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu, a ne zato što predstavnici EU žele Bosnu i Hercegovinu u svom članstvu. Pa zar neko misli da smo zaboravili izjavu Orbana "Izazov sa Bosnom je kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana"… Ova izjava je zapravo razotkrila svu slabost i hipokriziju onoga što se danas naziva Evropska unija - navodi u svojoj reakciji Đonlagić.

Dodaje da ono što je EK navela kao uslove koje BiH treba ispuniti je nešto što je "politički svakako u rukama Čovića i Dodika imajući u vidu činjenicu koliko je Schmidt svojom posljednjom Odlukom zacementirao HDZ u vlasti".

- Njegovom Odlukom, HDZ ne treba više ni izlaziti na izbore osim za nivo kantonalnih skupština i biće zagarantivano u Vladi FBiH (preko doma naroda PFBiH) i državnom domu naroda, ustvrdio je Đonlagić citirajući na kraju stihove pjesme Đorđa Balaševića "Putuj Evropo", za koje kaže da se savršeno uklapaju u današnju temu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.