Donesena odluka o kreditu MMF-a, novac se očekuje naredne sedmice

objavljeno: 08.02.2018. u 18:28

Druga tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda po Proširenom aranžmanu u budžete entiteta bi trebala biti uplaćena već u toku naredne sedmice, saznajemo od naših izvora bliskih Vijeću ministara.

Naime, Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o povlačenju druge tranše Proširenog aranžmana sa MMF-om, u ukupnom iznosu od 155.571.502,17 KM te ovlastilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da izda promisornu notu. Ministarstvo finansija i trezora BiH će izvršiti alokaciju sredstava druge tranše Proširenog aranžmana sa MMF-om u omjeru dvije trećine za budžet FBiH i jedna trećina za budžet RS, saopćeno je iz Vijeća ministara.

O isplati druge tranše Proširenog aranžmana za BiH Izvršni odbor MMF-a će raspravljati na sjednici koja će biti održana sutra, u petak 9. februara. Tom prilikom će u obzir biti uzeto i Dopunsko pismo koje je upućeno MMF-u, a u kojem je, između ostalog, navedeno kako usvajanje zakona o Agenciji za osiguranje depozita nije više prethodna, nego strukturna mjera.

To znači da se sa isplatom spomenute sume neće čekati da navedeni zakon bude usvojen, nego će njegovo donošenje predstavljati obavezu koju BiH mora ispuniti u narednom periodu.

- Praksa MMF-a je takva da, ako Izvršni odbor donese odluku o isplati novca, to biva učinjeno dan ili dva nakon donošenja odluke. S obzirom da nam predstoji vikend, za očekivati je da će taj novac biti uplaćen na račun Centralne banke BiH u ponedjeljak ili utorak, nakon čega će CBBiH proslijediti taj novac entitetima – pojasnili su nam naši izvori.

Ranije su oba doma državnog Parlamenta ispunili najvažniji uvjet za dobijanje druge tranše ovog kredita, a to je usvajanje izmjena Zakona o akcizama, kojima su putarine na gorivo povećane za 15 feninga po litru.