Ademir Jusufagić, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bihać, kazao nam je da bi najkasnije do početka decembra mogao profunkcionisati blok D.

Izvođač radova ima mjesec roka 

- Zbog trajnih oštećenja koje je prouzrokovao prošlogodišnji zemljotres, a što su potvrdili stručnjaci u oblasti geodezije, statike, drugi, treći i četvrti sprat zgrade se ne smiju koristiti. Taj dio je zaštićen da ne prokišnjava i mi koristimo prizemlje i za sada dio prvog sprata. Otprilike 40 posto Doma zdravlja je na korištenju - govori nam Jusufagić.

Kaže da je odabran izvođača radova na renoviranju bloka D, te da je ostalo još par dana do isteka roka propisanog za žalbu.

- Ukoliko ne bude žalbi na izabranog ponuđača, nakon potpisanog ugovora, on bi uskoro mogao ući u prostor i ima rok od mjesec da sve završi. Dakle, do početka decembra bi taj dio prostora mogao biti osposobljen za rad, a novac za adaptaciju je izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. U tom bloku će biti fizikalna medicina, centar za mentalno zdravlje, bit će četiri-pet novih ordinacija sa kartotekom. Na prvom spratu je i porodična medicina. Trenutno je van zgrade samo Covid-ambulanta i ona će i ostati van objekta, u kontejnerima. Dodali smo i kontejner u kojem je čekaonica - govori nam Jusufagić.

Dodaje da je u toku izgradnja idejnog projekta za novu zgradu doma zdravlja.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH na račun Doma zdravlja Bihać uplatila obećanih tri miliona KM za gradnju novog objekta

- Od radova na terenu nema ništa do iduće godine jer postoji niz procedura koje treba ispoštovati. Želim podsjetiti da je Vlada FBiH izdvojila 3.000.000 KM za izgradnju novog objekta - govori Jusufagić.

Imaju dva porodična ljekara 

Ukazuje da osim problema s nedostatkom prostora imaju i nedostatak medicinskog kadra, tačnije ljekara porodične medicine.

- Znate li koliko imamo porodičnih ljekara? Trenutno dva, od ukupno četiri jer su dvije doktorice konstantno na bolovanju, opravdano. Sve ostalo je opća medicina, tu su mladi ljekari s iskustvom od tri-četiri, do pet godina maksimalno. Kreće četvero sa specijalizacijom. Mi smo u kantonu deficitarni sa porodičnom, medicinom rada jer nije bilo ulaganja u taj dio zdravstva, a stari kadar je otišao u penziju. Osnova zdravstvenog sistema je ulaganje u ljude, onda materijalno-tehnička sredstva, pa tek u zidove - kaže Jusufagić.