Dokumentarac o tuzlanskim olimpijcima: ''San o krugovima'' 7. decembra u BKC - u Tuzla

objavljeno: 01.12.2016. u 15:37

"San o krugovima" je dokumentarni film o tuzlanskim olimpijcima i prvi bosanskohercegovački dokumentarac o planetarnim uspjesima sportista jednog grada i države. 

Tuzla je čudan grad, jer veoma voli sport, ali vrlo brzo zaboravlja svoje sportske velikane. Usponi i padovi sportista da bi postali olimpijci i time ostvarili svoje dječačke snove, temelj su filma „San o krugovima“ kojim smo željeli osvježiti uspomene na njih, ali i sačuvati ih od zaborava -  rekao je danas na konferenciji za novinare Zoran Pavljašević, autor, reditelj i producent filma o 17 olimpijaca koji su rođeni u Tuzli ili su u ovdašnjim klubovima stekli sportsku slavu i izborili nastup na olimpijskim igrama.

Novinarima su se ovim povodom obratili i Adis Bajić, direktor BKC Tuzla, gdje je za 7. decembar zakazana premijera filma „San o krugovima“, Vlado Kerošević, dekan Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, prvi tuzlanski olimpijac Vinko Galušić, nosilac zastave BiH na Olimpijadi u Barceloni Zlatan Saračević, te reditelj Zoran Pavljašević.

"San o krugovima" je dokumentarni film o tuzlanskim olimpijcima i prvi bosanskohercegovački dokumentarac o planetarnim uspjesima sportista jednog grada i države. U filmu učestvuju: Vinko Galušić, Mirza Delibašić, Svetlana Kitić, Marijan Beneš, Zlatan Saračević, Mara Lakić, Razija Mujanović, Dragan Perić, Dževad Šećerbegović, Kada Delić, Miki Vuković, Damir Mulaomerović, Nađa Avdibašić – Vukadinović, Dražen Dalipagić, Zoran Slavnić, Zdravko Kurilić, Muhamed Latifagić, Ensar Hajder, Sead Hadžijahić i drugi.

Muziku za film napisao je Vladimir Preradović iz Beograda.

Prva klapa filma snimljena je u produkciji „Start Art“ studija i Akademije dramskih umjetnosti prije dvije godine, a premijera je zakazana uoči 15. godišnjice smrti proslavljenog sportiste Mirze Delibašića, rođenog Tuzlaka, koji je kao igrač sarajevske Bosne na olimpijadama sudjelovao u dresu reprezentacije Jugoslavije. Na neki način, film je i posvećem Delibašiću.

Inače, ideju za film dao je Almir Atiković, bivši gimnastičar, a sada profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Tuzla.

- Moram priznati da nisam puno znao o ovoj temi, pa sam se iznenadio kada mi je prof. Atiković spomenuo da je Tuzla dala 17 olimpijaca. Kada smo o ovoj temi anketirali građane, mlađi su nas blijedo gledali, a poneko od starijih sjetio se dvojice-trojice olimpijaca. To je bio još veći motiv da uradimo film koji je, ustvari, storija o uspjesima i porazima, usponima i padovima velikana u sportu koji su kao rezultat imali nastup na olimpijadi – rekao je Pavljašević.

Nekadašnji atletičar i učesnik OI u brzom hodanju Vinko Galušić kaže kako doskora nije ni znao da je bio prvi olimpijac iz Tuzle.

- Trebalo je proći dosta vremena da ljudi shvate značaj ostvarenih rezultata i nastupa na OI. Nadam se da će mladi Tuzle i cijele BiH kroz film prepoznati ulogu sporta i krenuti našim stopama – naglasio je Galušić.

Vlado Kerošević je rekao da nije sumnjao u kvalitet posla kojeg se prihvatio Pavljašević, s obzirom na to da je riječ o jednom od najboljih studenata koji su završili Akademiju dramskih umjetnosti.

- „San o krugovima“ nije njegov prvi dokumentarac, ali je svakako najtemeljitiji. Sve nas je zadivio dokumentarnošću, ali i umjetničkom vrijednošću filma – izjavio je Kerošević, dodavši da film o olimpijcima ima poseban društveni interes za cijelu BiH „jer „San o krugovima“ je ujedno san Bosne i Hercegovine da postane dio Evropske unije i demokratskih društava“.

Sportista stoljeća Tuzle i jedan od najuspješnijih u povijesti BiH, atletičar Zlatan Saračević, bivši prvak Evrope u bacanju kugle, prisjetio se Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, kada je BiH prvi put nastupila kao samostalna država.

- Za naš nastup na OI u Barceloni posebno je zaslužan tadašnji član Predsjedništva Stjepan Kljuić koji se svojski trudio da BiH nastupi na OI. Pripreme i odlazak bilo je teško organizovati zbog stanja u državi. Mnogi od nas došli su na OI nepripremljeni, ali smo znali da je naš najveći rezultat upravo to što smo nastupili i što se naša zastava, koju sam nosio, zavihorila u Barceloni. Mi smo, faktički, iz prkosa i inata došli na Olimpijadu – kazao je Saračević.

Premijera filma „San o krugovima“ bit će održana 7. decembra u BKC Tuzla od 19.30 sati.