VEZANI TEKST - Dodik odavno prešao crvenu liniju: Povlačimo saglasnost za OSBiH, formirat ćemo vojsku RS-a

- Ovih dana popisujemo sve ono što su uradili visoki predstavnici ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTV-u - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci i dodao "da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS-a".

Njegova secesionistička politika iz dana u dan dobija na zamahu, ali i dalje nema nikakve reakcije od nedavno imenovanog visokog predstavnika u BiH Nijemca Christiana Schmidta.

U uotrak prijepodne oglasila se Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH jasno poručivši "da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu".

VEZANI TEKST - Poruka Ambasade SAD-a Dodiku: Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu

Prije dolaska u BiH, Schmidt je u razgovoru za DW krajem jula naglasio:

- Svima onima, koji se sada pokušavaju pozicionirati ili možda žele istresti svoj bijes, želim reći da sam relativno iskusan i da sam štošta doživio. To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH.

Izlet, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora. 

Bosna i Hercegovina čeka da vidi na djelu to obećano zalaganje Schmidta dok mu Dodik baca rukavicu u lice.