open-navfaktor-logo
search
Osmanović pojašnjava
Dodvoravanje Dodiku: Čović bi se mogao prekombinovati, neprincipijelnost će kad-tad doći na naplatu
Zbog HDZ-ovih Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića, koji su bojkotovali kolegij, na dnevnom redu prošlosedmične sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH nisu se našli Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine i inicijativa "Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH nakon unilateralnog pokušaja NSRS-a da prenese (otme) nadležnosti države Bosne i Hercegovine na entitet RS". 
23.12.2021. u 16:44
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ uz SNSD: Ovo je tekst rezolucije o napadu na BiH, koja nije došla na dnevni red

I prijedlozi grupe zastupnika i inicijativa Kluba SDA ticali su se zaključaka sa posebne sjednice NSRS-a o prijenosu nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska, te konkretnih zahtjeva upućenih Tužilaštvu BiH i OHR-u da reagiraju.

Nakon što su planski opstruirali čak i samo razmatranje Prijedloga rezolucije i inicijative, HDZ-ovci su ove sedmice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputili Prijedlog rezolucije o zaštiti Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih Aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. 

Njihov prijedlog nije uvršten na dnevni red, ali su federalni zastupnici usvojili Rezoluciju SDA kojom se osuđuje napad na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Za nju nisu glasali HDZ-ovci uz obrazloženje da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da Rezolucija izlazi iz ustavnih okvira Federacije, odnosno države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u državnom Parlamentu Adil Osmanović za Faktor kaže da HDZ sa potezima koje povlači na državnom i nivou Federacije BiH pokušava svim silama da se dodvori SNSD-u.

VEZANI TEKST - Federalni zastupnici prihvatili rezoluciju kojom se osuđuju napadi na ustavno-pravni poredak BiH

- To rade kako bi dobili Dodikovu bezrezervnu podršku oko izmjena Izbornog zakona BiH, odnosno kako to oni kažu legitimnog predstavljanja. Očigledno je da HDZ i Dragan Čović ne vode računa o tome da bi se mogli prekombinovati u svemu tome jer samo sa SNSD-om, a bez SDA i drugih probosanskih stranaka ne mogu završiti izmjene Izbornog zakona – pojašnjava Osmanović.

Osmanović kaže kako se ne može načuditi odakle tolika spremnost HDZ-a da podržava SNSD u njegovim antiustavnim nastojanjima da jednostrano prenese nadležnost sa države na entitet, ako se zna da Čović i svi HDZ-ovci ističu kako su oni za državu BiH, za evropsku BiH i da je to njihova domovina.  

- Sve to govore, ali po onome što rade u parlamentima jasno je da nisu spremni osuditi protivustavna djelovanja. Jedino mjesto gdje se može raspravljati o Bosni i Hercegovini, o političkoj i sigurnosnoj situaciji u zemlji jeste Parlament BiH, a ne Federalni. Njihova neprincipijelna politika kad-tad doći će na naplatu – zaključuje Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.