VEZANI TEKST - Dodik o Ratku Mladiću: On je za mene vojnik, a ne ratni zločinac

Četiri dana poslije, na istom mjestu bio je i član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je također odao počast žrtvama holokausta.

I ne bi u ove dvije vijesti bilo ničega spornog, naprotiv, jer se radi o civilizacijskom činu, da nije riječ o dvojcu koji u vlastitoj državi Bosni i Hercegovini nema takav isti odnos prema žrtvama genocida i ratnim zločincima. Gotovo istovremeni odlazak njih dvojice u Auschwitz krajnje je licemjeran potez.

Dodik negira genocid u Srebrenici. Za njega su osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić..., heroji. Dodjeljivao im je i uručivao odlikovanja.

Za Čovića koji je redovno odšutio svaku hašku presudu, osim one Prliću i ekipi presuđenoj za UZP koje je prije nekoliko godina čak i posjetio u Ševeningenu, heroj je i Dario Kordić kojem je priredio svečani doček u Busovači pri povratku iz Haga. Kordić je osuđen za pokolj u Ahmićima.  

Dodik je makar jednom sedmično u Prijedoru primjera radi, ali nikada do sada nije obišao zloglasne logore Keraterm, Omarsku, Manjaču..., nije otišao ni Tomašicu, najveću masovnu grobnicu na Balkanu.

VEZANI TEKST - Da li je i ratni zločinac iz Ahmića Dario Kordić "nositelj europskih vrijednosti"?

Čović u Busovači dočekuje Kordića, redovno obilazi i Vitez, ali nikada do sada nije otišao u Ahmiće da oda počast žrtvama. Nije Čović nikada obišao ni Dretelj ni Heliodrom.

A kada je već riječ o logorima, treba podsjetiti da je Čović 1993. godine bio direktor mostarskog Sokola. Tada je koristio logoraše iz Heliodroma za prisilni rad i teške fizičke poslove, o čemu svjedoči i brojna dokumentacija iz tog perioda.

Berislav Pušić, koji je odobrio slanje zatvorenika na rad u Soko, u Hagu je osuđen, između ostalog, zbog učestvovanja u odobrenju prisilnog rada logoraša. Prisilni rad dio je presude protiv šestorke tzv. Herceg-Bosne, gdje je kvalificiran kao direktno kršenje Ženevske konvencije, odnosno međunarodnog običajnog humanitarnog prava. No, Čović nije, niti će ikada odgovarati za ono što je radio tokom rata.