open-navfaktor-logo
search
Prešao crvenu liniju
Dodikov nezakoniti ukaz danas stupio na snagu, šta čeka Schmidt?
Ukazi o proglašenju izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske koji su objavljeni u Službenom glasniku, stupaju danas na snagu.
10.07.2023. u 10:38
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH formiralo tim nakon objave nezakonitog Dodikovog ukaza u Službenom glasniku RS-a

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić koji je potvrdio odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS-a o proglašenju ovih zakona, rekao je da ne dozvoljava nikakve pritiske na Službeni glasnik i da samo rade svoj posao.

Antidejtonsko i antiustavno djelovanje Milorada Dodika prolazi bez sankcija, iako je ovim potezom prešao crvenu liniju. 

Osim "oštrih poruka" zvaničnika međunarodne zajednice, te informacije da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula formiralo tim od tri tužioca nakon objave nezakonitog ukaza, za sada nema konkretnih koraka koje bi trebao poduzeti visoki predstavnik Christian Schmidt. 

Dodik je potpisivanjem ukaza direktno atakovao na Dejtonski sporazum, čiji je ovlašteni tumač upravo visoki predstavnik. 

Jedino što smo čuli od Schmidta iz Dubrovnika jeste "da ne zna šta koristi Milorad Dodik, ali čini se da je to droga ponosa".

Naglasio je kako je ovaj put Milorad Dodik na agresivan način testirao Dejton.

- Mogu reći da on živi u svijetu snova. On zna šta znači kršenje Dejtona i Ustava Bosne i Hercegovine. Pokušava da uništi Ustavni sud za kojeg zna da je neophodan za evropske integracije. To je neprihvatljivo - potcrtao je Schmidt.

Ipak, istakao je kako se i dalje nada da će predsjednik SNSD-a shvatiti da i dalje ima priliku da pokaže konstruktivnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.