open-navfaktor-logo
search
Citirao i Ćopića
Dodik u Sremskoj Rači: "Gradimo zajedno naše države Republiku Srpsku i Srbiju"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su danas na mostu preko rijeke Save između Rače i Sremske Rače spomen-ploču Srbima ubijenim i prognanim u akciji "Oluja" 1995. godine.
04.08.2020. u 22:54
get url
text

Dodik i Vučić zatim su, na svečanoj ceremoniji uz učešće Garde Vojske Srbije, položili vijence na spomen-ploču.

Svečanosti su prisustvovale i premijerke entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić.

Vučić je tokom obilježavanja u Sremskoj Rači, kazao da "više neće biti Oluja".

- Ponosan sam jer Srbi imaju ponosnu i nezavisnu državu koje može da stane u odbranu srpskih grobova, ali i budućnosti - rekao je Vučić, dodavši i to da je "ponosan što Srbija i Republika Srpska od 2014. zajedno obilježavaju godišnjicu stradanja Srba u akciji Oluja".

Poručio je kako Srbija pristaje na pomirenje, ali ne na poniženje.

- Rekao sam im da više neće biti "Oluja" jer se Republika Srpska i Srbija više neće svađati - izjavio je Vučić.

Niko im, prema njegovim riječima, ne može zabraniti da tuguju za nastradalima.

- Srbi su zatirani samo zato što su Srbi. Srbi su krivi za sve. Ta matrica je postavljena i teško ćemo je danas i sutra izmijeniti. Ne maštamo o tome da ćemo promijeniti mišljenje svijeta- rekao je Vučić i naveo kako "moraju otkriti sve užase koje su Srbi iskusili".

- Srbija nikada neće imati žig sramote koji su joj na čelo stavljali - smatra Vučić.

Dodik je rekao da je "Hrvatska akcijom Oluja pobila i istjerala Srbe, ali da Srbi neće nestati i da je osveta Srba što danas postoje".

Potom je citirao i Branka Ćopića u pjesmi "Na Petrovačkoj cesti" i poručio da "ne smiju dozvoliti da se zlo više ikada ponovi ijednom srpskom djetetu".

- Naša osveta neće biti smrt, naša osveta su život, sloboda i mir. Naš narod ima svoju slobodu u RS. Sava teče i svjedoči o stradanju našeg naroda... Naša osveta je što postoje Srbi koji su se okupili da odaju poštu stradalima. Plan je cijelog prošlog vijeka bio da Srbi ne postoje - rekao je, između ostalog, Dodik.

Oluja je, smatra Dodik, bila završni cilj jednog kontinuiteta i da se "tokom Drugog svjetskog rata kako se rješavalo nacionalno pitanje Srba".

- Genoid nad Srbima je zvanična politika NDH prema Srbima, dokazana u Oluji. Zločinačka akcija je za svoj konačni cilj imala nestanak Srba... Protjerano je 250 hiljada Srba i to je bio dio genocidnog plana o nestanku Srba. Naš čovjek ljubi slobodu za koju je stradavao vijekovima - kazao je Dodik.

Dodao je kako je cilj Oluje bio svesti srpski narod u Hrvatskoj na zajednicu.

- Uspjeli su da dovedu Srbina na obilježavanje svoje sramote. On je pristao na tu predstavu. Mi vjerujemo u Božiju pravdu. Pravda kad-tad stigne. Našem narodu nije vraćena imovina, zabranjena je ćirilica... Obilježavanjem Oluje slave opustjele predjele koje su naseljavali Srbi - rekao je on.

Nije se ni ovaj put suzdržao od uobičajenih floskula kako je Republika Srpska država.

- Niko nije uspio da ponizi Srbe. Mi ne možemo biti poniženi. Naš poraz jeste jednak sa našim nestankom. Gradimo zajedno naše države, Republiku Srpsku i Republiku Srbiju - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.